fbpx
Бременност

Татковци - искрено и лично за бременността

14 март 2018

Препатили бащи споделят какво са научили за бременността от личния си опит, но предпочитат да са го знаели предварително. Вижте тези поучителни истории, които намерихме в блога на Greta Cheney, и ги споделете с някой бъдещ татко, та да е подготвен овреме!

Скъпи бъдещи татковци и втори мами, това е за вас.

По-подготвени сте, отколкото си мислите

"Ще сте ужасени, ще се съмнявате във всичко, което правите и ще бъдете съвсем наред. Когато се раждаше първият ни син, жена ми реши да ражда вкъщи. Бях напълно съгласен с това, защото знам, че хората са го правели от векове. Съмнявах се дали сме избрали правилната боя за стените, мебелите, килима, храните, столчетата за кола, застрахователите, достъпността и т.н., и така беше чак до четвъртото ни дете. Всичко ще ви е наред. Знам, че звучи като клише, обаче наистина всичко ще е наред и вие ще сте окей."

Всяка бременност е уникално различна

"По филмите, когато двойката разбере, че жената е бременна, веднага иде сутрешното гадене. Яде фъстъчено масло и кисели краставички, наедрява, изтичат ѝ околоплодните води и след час се ражда бебето. На жена ми не ѝ ставаше лошо сутрин, отказа предложението ми да яде фъстъчено масло и краставички и роди около 24 часа, след като ѝ изтекоха водите. Сега имаме две деца и научих, че всяка бременност е различна, от началото до края. С първото ни дете жена ми държеше да роди без никакви медикаменти. Бързо отхвърлихме това, когато се наложи да я индуцират. Прочете книги, ходете на училище за родители, но пак бъдете готови за неочакваното. Рядко нещата се случват по план."

Има моменти, в които наистина нищо не можете да направите

"Женен съм за силна жена, но знам и че има моменти, в които от мен наистина има нужда. Обаче и по време на двете бременности имаше моменти, в които тя изпитваше дискомфорт или болка, в които аз не можех да помогна. Да съм до нея физически помага, обаче има моменти, в които партньорът ви просто иска да е насаме със себе си. Не го приемайте лично, ако ви помоли да я оставите за малко на спокойствие, може би просто иска сама да се справи с нещо по неин си начин."

Внимавайте какво готвите - и какъв парфюм ползвате

"Когато жена ми беше бременна, открих, че е страшно чувствителна на миризими. Съвета ми е да внимавате с всичко - и  наистина имам предвид всичко - което може да съдържа някакъв аромат. Веднъж кучето ни повърна в спалнята и жена ми се изповръща моментално заради миризмата. Ако на обяд съм ял нещо с чесън или лук, тя го усещаше по дъха ми и ѝ ставаше лошо. Избягвах да готвя или пръчвам храни с къри. Трябваше бързо да прибирам продуктите, като буркани с фъстъчено масло, защото тя усещаше миризмата от другия край на къщата."

Hyperemesis gravidarum не е просто "сутрешно гадене"

"По време на първата си бременност, жена ми страдаше от много сериозно сутрешно гадене. Гинекологът каза, че често се среща и ще премине към 16-тата гестационна седмица. Когато мина тази седмица, повръщането продължи и я диагностицираха с hyperemesis gravidarum. Това е постоянно гадене и повръщане, предизвикано от всякакви дразнители, включително от слюнката. То трябва да бъде незабавно овладяно, защото може да доведе до дехидратция и опасност за майката и за бебето."

Бащинството изисква да се говори за чувства

"Когато жена ми беше бременна, бях фокусиран върху физическите дейности, които някой ден щях да правя с детето. Не съм си и представял емоционалния спектър, през който трябва да мина (например следродилна депресия, заболявания при детето, служебни проблеми). Повечето мъже не обичат да говорят за чувствата си, обаче бащинството изисква да се обсъждат чувства. В противен случай преживяването и спомените може да са доста болезнени и мрачни."

Научете любовния език на партньора си

"Има толкова много моменти по време на бременноста, когато искате да помогнете на жена си и тя иска да ѝ помогнете, обаче не може да ви обясни с думи или дори да ви покаже какво иска. Ако познавате нейния "любовен език" и знаете със сигурност какво можете да правите, когато нямате ясни инструкции, значи имате разковничето. В моя случай, когато жена ми не можеше да ми каже или обясни какво иска, купувах шоколад, сладки, оставях си телефона в другата стая, сядах до нея на дивана и започвах да масажирам гърба ѝ."

Не пренебрегвайте романтиката

"Не бих казал, че съм най-романтичният мъж на света, обаче наистина се стараех да излезем на среща двамата с тогавашното ми гадже, днес съпруга, поне три пъти в месеца. Когато тя забременя, това ми се изплъзна. Знаех, че не може да се наслади на чашата вино след вечеря, както винаги правеше преди, и така някак си аз сам предположих, че може би вече предпочита да поръчаме храна, вместо да излизаме на вечеря. Сега имаме малко дете и осъзнавам колко много време сме можели да оползоворим, когато тя още е била бременна."

Тя е също толкова нервна, колкото и вие

"Помня, че бях супер притеснен, за всичко, когато тя беше бременна. Не мислех, че и един памперс ще мога да сменя, а какво остава да бъда добър баща. Толкова ми олекна, когато се появи първото ни дете, защото се почувствах уверен и някакси нещата си дойдоха на мястото (макар че всичко се разпада, когато не можеш да разбереш защо плаче малкото човече). Иска ми се да споделях и съпреживявах с нея притесненията и да я подкрепях повече, защото тя е била също толкова изплашена и притеснена, ако не и повече.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross