fbpx
от 0 до 3 години

С деца на път: Никакви компромиси със столчето за кола

17 юни 2024
Снимка: Kids on Board

Столчето за кола на бебето е може би най-важната покупка, която ще направите в първите години след раждането му. С него то ще бъде изписано от родилното и ще си го приберете вкъщи; ще пътува с вас на близки и далечни дестинации. Столчето за кола несъмнено трябва да е удобно. Чудесно е, „да расте“ с детето, но да не забравяме, че най-важната му роля е да спасява живот.

С мисията да осигурят безопасността на децата на пътя са се заели Милена Захариева и Радослава Митрова от Kids on Board. Те внасят ред в многообразието от предлаганите столчета на пазара и алармират за какво да сме наблюдателни при избора на този толкова важен атрибут.

Столчето за кола има една мисия - да спасява живота на пътя

За какво да внимаваме при избора на бебешко столче за кола?

Милена: Много е важно да знаем, че основната и най-важна функция на столчето за кола е да предпази живота на детето ни в случай на инцидент на пътя. То не е заместител на детското креватче, на столчето за хранене или на коша за новородено на количката.

Ето защо при избора на столче най-най-най-важното нещо, което трябва да имаме предвид, е безопасността, която то осигурява на детето ни в случай на катастрофа. Няма нищо по-важно от това.

А как проверяваме безопасността?

Радослава: Чрез резултати от краштестове. Ако едно столче няма краштест резултати, които можем да проследим, то вероятно просто не е тествано от независима лаборатория, а е минало единствено минималните тестовете в съответствие с действащите европейски регламенти. В такъв случай най-добре е да изберем друго столче.

В статията ни „Избор на столче за бебе: ръководство за родители“ даваме някои практични съвети, ако все още не сте избрали дали да вземете кошница за новороденото си бебе, или директно комбинирано столче обратно на движението от раждането до 105/125 см.

Ако имате нужда от помощ при избора, ние сме насреща – трябва само да заявите час за консултация в нашия Център за детска безопасност на пътя в удобен за вас ден и час.

Цена-качество

Доколко от значение е цената на столчето за кола?

Милена: Цената е от значение единствено за нашия семеен бюджет. Цената сама по себе си не може да ни ориентира дали столчето е добро, или не.

За съжаление, има много скъпи столчета без краштест резултати, които да видим. От друга страна, има и такива, които са на по-ниска цена и в същото време са преминалия най-тежкия краштест в света – шведския VTI Plus Test. Така че – не гледайте цената, а краштестовете.

Ако не откривате краш тестове на едно столче, просто го подминете, без значение от цената му.

Първа или втора употреба

Някои специалисти препоръчват в никакъв случай да не се взима столче за кола втора употреба, тъй като не е ясно дали всичко в него е в изправност. Какво е вашето мнение по въпроса?

Радослава: Ние също не препоръчваме да се ползват столчета втора употреба по две основни причини:

  1. Не можем да сме сигурни какво е състоянието на столчето – ако то е претърпяло някакъв инцидент или е участвало в някакъв вид катастрофа, дори и лека (без значение дали детето е било в него, или не), е възможно да е получило деформация или микропукнатини, които да намалят възможността му да предпази детето ни при следващ инцидент. А нали именно това е най-важната му функция!
  2. Столчетата за кола също имат срок на годност – материалите им стареят и губят свойствата си, затова е важно да ползваме столчето не повече от периода, определен от неговия производител.

Затова, ако се налага да спестите от нещо, нека не е от столчето за кола, а от друга вещ, от която не зависи животът на детето ви.

Бебето и столчето - обратно на посоката на движение

Какви трябва да са първите столчета за кола - те доколкото знаем, трябва да се поставят обратно на посоката на движение. Разкажете повече за това и кога е добре да се обърнат с лице напред?

Милена: Задължително първото столче на детето ни е столче обратно на движението. От гледна точка на безопасността е важно децата да пътуват обратно на движението възможно най-дълго.

Снимка: Kids on Board

Причината – столчето с монтаж обратно на движението абсорбира силите и предпазва уязвимите глава и врат на детето. При автомобилна катастрофа дете под 5-годишна възраст в столче за кола, обърнато напред, е пет пъти по-вероятно да бъде тежко ранено или убито, отколкото в столче, обърнато обратно на движението.

Защо? Защото в случай на пътен инцидент, ако вашето дете седи в столче за кола обратно на движението, столчето ще защити главата, врата и гръбнака му, като елиминира т.нар. камшичен удар.

Тъй като детето е обърнато назад, облегалката на столчето ще абсорбира енергията и ще разпредели силите на сблъсъка върху възможно най-голяма площ. По този начин значително се намалява рискът от сериозни травми в областта на врата и главата.

Ето защо, препоръките на всички водещи специалисти в Европа са децата да се возят в столчета обратно на движението минимум до 4-годишна възраст, а най-добре и по-дълго.

Радослава: Затова и нашият съвет към вас е да не бързате да обръщате детето си по посока на движението. Няма нито една причина, поради която да изберете нещо различно от най-безопасното за детето си.

В момента има столчета за кола с ползване обратно на движението до 125 см – това би бил най-добрият ви избор.

Вижте тези столчета в статията ни „8 столчета за кола, които най-често препоръчваме“.

Горди сме да кажем, че вече можете да видите и пробвате с детето и в колата си всички тези столчета, събрани на едно място – в нашия Център за детска безопасност на пътя в София.

При нас след консултация можете и да закупите избраното столче, което ние ще монтираме в колата ви, но и ще ви научим как сами да го правите правилно. Взимайки столче от нас, вие не просто ще осигурите максимална безопасност за собственото си дете, но и ще подкрепите каузата ни, като ни помогнете да се развиваме и да работим за осигуряване на безопасността на всички деца на пътя в България.

Митовете при столчето за кола

Има ли нещо при избора на столче за кола, за което родителите следят внимателно, но всъщност съвсем не е от значение?

Милена: Един от основните митове, по който родителите се подвеждат, е, че столче с isofix е по-безопасно от столче с монтаж с автомобилния колан.

Истината е, че стига столчето само по себе си да осигурява максимална безопасност за детето ни (да е преминало успешно независими краштестове), да е правилно монтирано и детето да е правилно закопчано в него, то няма абсолютно никакво значение дали столчето се монтира с isofix или с колана.

Колко броя столчета за кола ще са ни нужни?

Кога родителят е добре да смени столчето за кола и кога детето е готово да спре да го ползва по време на пътуването?

Радослава: В оптималния вариант ще трябва да вземете 2 или максимум 3 различни столчета за целия период, в който детето ви трябва да ползва столче за кола.

Ако изберете да започнете с кошница за новородено, то нейната задължителна смяна със следващо столче ще дойде тогава, когато бебето ви я израсте. Как разбираме това?

Коланите излизат под раменете на детето, дори и в най-високата си позиция; върха на главата вече е близо или на ръба на столчето. Обичайно, кошниците могат да се ползват до около годинка (всичко зависи от темпа на ръст на детето, разбира се).

Столчето за малкото дете (до 5–7-годишна възраст) трябва отново да е столче обратно на движението, ако искаме детето ни да е максимално защитено, докато скелетът и мускулатурата му все още са твърде неукрепнали за справяне със силите в една катастрофа.

Имайте предвид, че следващото и последно столче (т.нар. бустер), вече ще бъде по посока на движението и детето ще се обезопасява с автомобилния колан.

Милена: Затова е от изключителна важност да изберем столчето за малкото си дете много внимателно и с мисъл за бъдещето.

Все повече родители споделят, че детето им достига максималният ръст (105 см) или тегло (18–19 кг) на столчето, което са избрали, още преди да е навършило 3 годинки. Вие бихте ли сложили 3-годишното си дете в бустерно столче?

Разбира се, че не – то все още е твърде малко, за да се вози по този начин. Напълно възможно е детето, дори и да е по-тежко, все още да е твърде ниско за бустер и се чудите как да го возите.

За да не изпаднете в тази ситуация, просто изберете столче обратно на движението до 125 см, вместо до 105 см – когато детето ви го израсте, то ще е вече на 5–6–7 години, което е много по-подходяща възраст за ползване на бустерно столче.

Някои столчета с удължено ползване обратно на движението до 125 см са подходящи и за новородени (40 см) – може да изберете такова столче от раждането, пропускайки кошницата (въпрос на предпочитания).

Снимка: Kids on Board

Последното столче за детето ви е бустерното столче и то идва, след като детето израсте столчето си с удължено ползване обратно на движението. Важното при бустерите е да изберем такъв с облегалка/гръб, а не просто седалка тип „възглавница“.

Защо? Защото бустерите с облегалка осигуряват защита и комфорт за детето, както и правилна позиция на автомобилния колан дори, когато детето заспи, което съвсем не може да се каже за „възглавниците“.

Ако се чудите кой тип столче е най-подходящ за вашето дете, можете да се допитате до нашия автоматичен консултант.

Петя Славова

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross