fbpx
Силата в теб!

С корона или без корона - какво правим със спортуването?

10 март 2020

Културните и спортните събития на закрито са отменени. Съветвани сме да избягваме места, където има прекалено струпване на хора. Но как стоят нещата с ходенето на фитнес по време на холера, пардон, корона?
Точно това накратко обяснява Лазар Радков от Live to Lift.


"Да ходя ли на фитнес сега, или да спра заради грипния и корона вируса?"

Това е въпрос, който няколко души ми зададоха последните два дни и на който отговорих по следния начин:

ПЪРВО, министър Ананиев постанови фитнесите в плевенска и габровска област да бъдат затворени до второ нареждане, така че там очевидно и да искате - не може да ходите.

В останалите области на страната фитнесите все още работят и можете да процедирате по следния начин:

>> ако сте дори леко болни - тренирайте си вкъщи и оставете залите за известно време на батките;

>> ако сте боледували наскоро и/или сте с отслабен имунитет - оставете фитнесите за известно време и тренирайте вкъщи;

Дори да не ви пука за COVID 19, в момента има втора вълна от грип и тези от нас с отслабена имунна система е добре да избягват места, където се стълпотворяват много хора. Особено такива, които пръскат флуиди навсякъде около себе си.

Ако сте в добро здраве и кондиция - на този етап не виждам причина да не продължите да тренирате, като, разбира се, спазвате основните хигиенни препоръки като:

>> да си миете често ръцете;
>> да не си пипате устата, носа и очите с немити ръце;
>> ако си носите дезинфектант - това е бонус;

Разбира се също така:

>> не се навирайте в хората - нито искате да си обменяте флуиди, нито искате да ви шибнат с някой дъмбел (последното може да бъде доста по-опасно от повечето вируси);

>> ако се потите обилно - задължително си носете кърпа, постилайте си и си забърсвайте (вашата пот може да си ви харесва, но имайте предвид, че има хора, които харесват собствената си урина, но не я изливат върху вас, нали?).

И да завършим с нещо по-сериозно:

>> избягвайте тежките и смазващи тренировки, понеже въпросните оказват негативен ефект върху имнунната ви система;

>> избягвайте силно рестриктивните диети - тези, които ограничават цели хранителни групи или намаляват много калориите, понеже въпросните могат също да имат негативен ефект върху имунната ви система;

>> може да избягвате и най-натоварените часове - ако повече хора го правят, ще направят услуга на себе си, на останалите и ще намалят стреса в целия свят като цяло.

И за финал - грижете се за тялото и за здравето си, хранете се смислено и разумно, поддържайте добра хигиена и насърчавайте хората около вас да правят същото.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross