fbpx
Животът с деца

За детето в колата удар с 50 км/ч е като падане от 6-я етаж

5 октомври 2020

Катастрофите са сред водещите причини за смъртност по света, а България, за съжаление, всяка година е претендент за първото място по брой загинали в пътни инциденти в Европейския съюз.

Едно от най-опасните неща, които правим всекидневно, абсолютно автоматично, е шофирането и изобщо участието в движението по пътищата, казват Ради и Милена – две майки, създателки на инициативата ДЕЦА НА БОРДА.

Милена и Ради

Поканихме ги в Майко Мила!, за да разкажат какво знаят за правилното обезопасяване на децата в колите и избора на столчета.


С появата на децата задачите, изискващи придвижване от точка А до точка Б се увеличават многократно. И вече не просто бързаме за някъде, докато внимаваме какво правим с шофирането, а междувременно отговаряме и на милионите „Защо?“, идващи от задната седалка.

Никой не излиза от дома си с идеята, че днес ще предизвика или ще стане участник в катастрофа, но всъщност никога не знаем какво ще се случи.

Статистиката на МВР е стряскаща – 20 деца са загинали в България през 2019 г., возейки се в автомобил, а 600 са ранени.

Защо толкова деца загиват и са тежко ранени, докато се возят в колата? 

Най-често защото не са били обезопасени правилно. Не са били в подходящо столче за кола, не са били добре закопчани с коланите си или пък просто са били свободно седящи на някоя от седалките - така, както бихме сложили чантата си. Която не ни е важна.

Децата са особено уязвими участници в движението основно поради две причини. 

Първата е, че анатомията им много се различава от тази на възрастните:

  • главата на детето е много по-голяма и тежка – около 25% от тялото (при възрастните, тя е едва 6% от теглото);
  • мускулите на врата и гърба не са достатъчно силни, за да поддържат това тегло;
  • детските кости са много меки;
  • до 3-годишна възраст гръбначният стълб на детето се състои от прешлени, които са свързани с хрущял;
  • костите на шията при малки деца не са достатъчно развити, за да могат да защитят гръбначния мозък при силно натоварване.

Другата причина е, че децата не са способни самостоятелно да направят информиран избор относно опазването на собственото си здраве и живот.

Отговорността за осигуряване на безопасността им е в ръцете на възрастните.

Травмите, които едно дете получава при катастрофа, са много сходни с тези при падане от високо.

Особено внимателни сме, когато става дума за височини, и не бихме позволили детето ни да се надвеси над парапета. Но понякога се пренебрегва безопасността в колата. 

Със сигурност поне веднъж всеки от нас е виждал дете, седнало в скута на баща си, докато се движат по оживен булевард, или пък родител, който е гушнал детето си на задната седалка, понеже то не обича да се вози в столче и не спира да реве. Или пък е седнало в столче, но не е с колани.

Именно заради тези гледки и вярата, че те са плод на незнание и неосъзнатост за възможните опасности, се ражда идеята за инициативата ДЕЦА НА БОРДА.

Чрез нея правим всичко възможно да помогнем на другите родители да разберат важността на това да возят децата си правилно в колата. Винаги закопчани в столчето им!

Ето още малко факти: 

  • съвсем лек удар, внезапна маневра или спиране са напълно достатъчни, за да наранят необезопасеното дете. 
  • при удар с 50 км/ч, необезопасено дете би претърпяло травма, равносилна на падане от 6 етаж. 

Кое е подходящото столче? 

Столчето задължително трябва да е съобразено с възрастта, ръста и килограмите на детето, да бъде инсталирано правилно, да пасва добре в автомобила и да се използва правилно при всяко пътуване с детето независимо дали е на 50 м или на 500 км. 

Много е важно столчето да е минало през симулация на автомобилна катастрофа (т.нар. краш тест), с която да се гарантира покриване на минимални изисквания за безопасност. 

Но това, че едно столче е преминало тези тестове, не означава, че е тествано за всичко. В европейските лаборатории се провеждат други по-тежки тестове, които допълват минималните изисквания на действащия стандарт за безопасност и които гарантират по-висока степен на защита при инцидент.

Понеже всички знаем колко объркващ може да бъде изборът на подходящо детско столче, сме се постарали да подготвим лесен и приятен за ползване уебсайт, където всеки може да научи повече за това защо е важно да возим децата обезопасени, как да изберем най-подходящото столче, как да го монтираме и ползваме правилно.

А все още можете да заявите и своятабезплатна индивидуална консултация по въпроса.

Тази седмица е премиерата на първото от двете информационни видеа, които създадохме, за да разкажем повече за детската безопасност в колата.

Във видеата участват различни специалисти – ортопед-травматолог, психолог, експерти по детски столчета за кола, рали състезател, пътен полицай.

Те са достъпни на www.kidsonboard.bg, както и във Фейсбук страницата и YouTube канала на ДЕЦА НА БОРДА, за да може всеки родител да чуе отговори от специалисти на въпросите, които си задава.

В момента се провежда и проучване на нагласите и познанията на родителите относно използването на детски столчета за кола, в което може да се включи всеки и ще сме ви благодарни, ако го направите.

И не забравяйте - винаги закопчавайте детето си в столчето! Това може да спаси живота му.


https://maikomila.bg/%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%83%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%bd%d0%b0/
https://maikomila.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%b4%d1%83%d1%80%d0%b0%d0%bb/

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross