от 0 до 3 години

С бебе на море? Планирането започва преди раждането!

10 октомври 2017

В Майко Мила не един и два пъти сме писали за онова прекрасно преживяване, наречено ПЪТУВАНЕ С ДЕЦА. Красимира лично обясни как е протекла подготовката за първото пътуване с 3-месечното ѝ бебе в текста Имам да оправям багаж и ми иде да се гръмна!, а Десислава Тодорова ни написа един незабравим разказ, разположен жанрово в нишата на псиготрилърите, озаглавен Багажът на децата го няма!

И въпреки че лятото едва отмина и мисълта за морета и плажове не е на дневен ред, поне по календар, днес пускаме един текст на Теодора Борова, която ще даде практически напътствия как да планирате ходенето на море ДОГОДИНА, когато бебето ще е на 3 месеца. Нали разбирате? Планирането започва още преди неговото раждане! Така че, сядайте на един стол, взимайте тефтер и си записвайте. Разбира се, вероятно ще се шашнете от списъка, но да знаете - не е толкова страшно. А и не е задължително да взимате всичко описано, даже съвсем. Но ако сте перфекционисти - това е за вас!

********************************

Дъщеря ми е на 4 месеца - първо дете ми е и няма смисъл да споделям за многото неща, които открихме покрай нея, защото ще звучи като откриване на топлата вода, но, виж, морето ни е постижение!

Такова планиране падна, все едно ще водим дипломатическа делегация в Дубай.

Значи, следните съвети са полезни основно за големи ценители на морето - ако обичате да ходите на планина, текстът отново може да ви е полезен с леки модификации.

Стъпка 1. Наканване. (не наакване, както го прочете Красимира първоначално).

Започва се още с установяването на бремеността. Смятаме термина и пресмятаме юни и съответно септември на колко месеца ще е бебето. Смятаме точно тези месеци, защото, поне на теория, тогава не е много топло, а за малки бебета МНОГО ТОПЛО не е никак добре.

Започваме да обработваме половинката - че няма да има проблем, колко ще е хубаво, как няма да носим много багаж (това са само мечти, нали на всички е ясно) и колко хубаво и спокойно ще бъде.

Това продължава до раждането на бебето.

Първите 40 дни не трябва да ви обезкуражават - повтаряйте си че бебето ще порасне, ще знаете защо реве, няма да реве толкова много и че много ще му хареса.

 

На втория месец имаме семеен консенсус че ще се ходи на море. Ура!

Междувременно сте тествали как бебето понася кошницата за кола, как пътува и как спи на друго място - резултатите са окуражителни, което допълнително ви убеждава, че ще ви се получи.

Стъпка 2. Планиране.

Сега става интересно. Започва детайлно планиране къде ще се почива - дали където винаги ходите на море или на ново място? Моя съвет е - ходете на познато място - с малко бебе няма място за експерименти.

Четири са важните неща, които трябва да се планират.

Период на почивката. Избрали сте месеца, когато бебето ще е на 3 месеца и малко (може и по-голямо да е, аз просто имам опит с такова), избирате конкретни дати, след като сте прегледали поне 3 сайта с прогнози за времето, като целите температурата да е максимум 27-28 градуса. 30 градуса и нагоре ще значи да се прибирате от плажа по обяд, а все пак това не е целта на урпажнението.

Място за спане. Хубаво е да е близо до плажа и близо до село/градче. Вила в средата на нищото, колкото и да е прекрасна, няма да свърши работа. Все пак не искаме половината ден да е прекаран в път от и до плажа, и от и до селото, и така няколко пъти.

Конкретно избирайте апартамент или поне две стаи, защото иначе: 1. Ще се заринете в багаж на малко пространство 2. Ранното ставане на бебето ще значи ранно ставане и за двамата родители.

Пътят. Наведнъж ли ще се пътува или на два пъти? Тук нямам еднозначен съвет. На отиване ние разделихме пътя, на връщане го взехме наведнъж. Много зависи от бебето.

Багаж. Колко и какво да вземем? Дрехи - къс и дълъг ръкав. И много лигавници! На нас не ни стигнаха, защото на третия месец бебето почва яростно да се лигави и плюнчи, като един малък ротвайлер, така че ако сте в такава ситуация, вземете много лигавници.

Храна. Ако е на кърма – добре. Ама ако не е - стерилизатор, шишета, изворна вода, кана за вода, термос, храна.

Памперси. Лекарства, разбира се. Количката - тя ще заеме половината багажник. Ваничка - ние носихме сгъваема. Матрак за кошара (уточнете се с мястото където ще спите, дали имат кошара, иначе и това трябва да носите, ако не искате бебето да спи при вас или в количката).

Играчки. Жизненоважно по време на път. Шезлонг - върши много добра работа, ако няма място за количката в стаята, а все пак трябва да оставите бебето някъде, различно от кошарата, където да се занимава и да си играе или просто да блее в тавана.

Добро настроение и убеденост, че си заслужава това упражнение - полезно, когато сте минали едва 20 км а бебето не е спряло да реве.

Стъпка 3. Отиваме на море!

Избрали сте датите, мястото за спане, стегнали сте половината къща под формата на багаж, купили сте на бебето бански - не че ще плува, то за снимките...

Събрали сте все пак и малко багаж за вас и о, тръгвате!!!

Бъдете готови не всичко да върви по план - като например да уцелите МНОГО ТОПЛО време и да трябва да се прибирате в стаята по средата на деня, или пък наличие на оси, заради ТОПЛОТО ВРЕМЕ.

Но, общо взето, нещата ще са наред.  Поне ще сте сменили обстановката – то в такъв момент и това е небивало разнообразие! Много по-добре е да сменяш памперси на плажа, отколкото вкъщи. Освен това с умиление ще гледате как бебето се блещи в морето и не на последно място, ще придобиете увереност, че след като заведохте 3-месечното си бебе на море и всичко беше наред, то нищо повече не може да ви уплаши.

 

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross