fbpx
Животът с деца

Състезание стимулира грамотността и насърчава интереса на децата към българския език

27 април 2018

Гражданското сдружение „Живата вода на България“, в партньорство с агенцията за маркетинг и комуникации Knowbox – автори на проекта „Как беше на български?“ – както и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организират състезание по български език, наречено „Пазим езика си“. Инициативата има за цел да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен български език.

В пилотното издание учениците от училищата, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г., ще бъдат разделени на две групи – V клас и VI – VII клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга – на 12 и 25 май, а крайният срок за записване е 8 май. За втория кръг ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група, а финалният етап ще се проведе в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, където учениците ще се състезават и за електронни четци и книги от съвременни български автори.

Започваме с по-лесното – да се знае правописът, пунктуацията. Да може да се ориентират учениците в морето от думи, които използваме. Остава обаче още много. Мен ме безпокои преди всичко граматиката, но и за нея ще дойде време. Нали отнякъде трябва да започнем в грижите си за грамотността на българина“, казва езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров, председател на експертното жури, което ще оценява как са се справили 14-те финалисти.

В журито участват още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“ в Карлово и проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

Важно е да се насърчава интересът на децата към родното слово, за да могат да разгърнат потенциала си. Сенека е казал: „Какъвто човекът, такава и речта му“, коментира Рени Стоичкова.

Чуждиците изместват от нашето внимание прекрасни, пълнокръвни, нюансирани български думи. Децата, които в момента изграждат своя понятиен апарат и езикова култура, престават да чуват тези думи и това води до трайна тенденция на обедняване на мисълта“, отбелязва Доротея Николова от инициативата „Как беше на български?“.

Председателят на управителния съвет на „Живата вода на България“ г-жа Десислава Радева сподели, че стремежът на сдружението и неговите партньори е „Пазим езика си“ да стане национално състезание през следващата учебна година. Кои училища може да участват в конкурса и неговият регламент можете да видите на уеб сайта на сдружението.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross