fbpx
В двойката

Състаряват ли ни децата?

26 февруари 2018

По темата за дълголетието на майките мненията са противоречиви. Неотдавна споделихме с вас няколко проучвания, според които многодетните майки живеят по-дълго от останалите. Университетите се надпреварват да разберат кой ще живее по-дълго – жените без деца, майките на 1 – 2 отрочета или тези, които събират отбор за Олимпиадата през 2034 година. Явно различни фактори на средата влияят различно на мйчиното стареене, защото IFL Science пък ни представят ново изследване, според което не е съвсем така. Все още не знаем със сигурност състарява ли ни раждането на 1 – 2 – 5 деца, но нищо чудно да се чувстваме смазани и изцедени, защото както ви разказахме преди време, следродилното изтощение може да трае 10 години.

-------

Сякаш не е достатъчно да преминем през мъките на раждането, а сега ново проучване – публикувано в журнала Human Reproduction – води до заключението, че жените, които раждат, остаряват по-бързо от бездетните си връстници, поне на клетъчно ниво. Очевидно да имаш дете добавя еквивалент на 11 години към биологичното стареене и учените не са сигурни защо това е така.

Всичко се свежда до съставната клетъчна структура, наречена теломери – те се помещават в края на хромозомата, за да предпазят ДНК от дегенерация, подобно на капачката на писалка. Всеки път, когато клетката се дели, теломерите се скъсяват по малко и по този начин играят ролята на часовник на стареенето на клетката. По-късите теломери са свързвани с широк спектър здравословни състояния и по-висока смъртност, както и с физически проявления на остаряването, като например бялата коса.

В рамките на проучването изследователите от George Mason University, Вирджиния, измерват дължината на теломерите на почти 2000 американски жени на възраст между 20 и 44 години, и правят учудващо откритие. Обектите, които имат деца, са средно с 4.2% по-къси теломери, в сравнение с тези без деца.

Това е равностойно на около 11 години ускорено клетъчно стареене“, казва пред New Scientist Анна Полак, водещ автор на статията.

И е много по-съществена промяна в сравнение с резултатите, кито се наблюдават при затлъстяване и тютюнопушене, добавя тя.

Но преди да се разтревожите или да се заречете да не раждате деца, имайте предвид, че са правени подобни проучвания, които достигат до противоположни становища. Изследване на жени, потомци на маите, проведено през 2017 г., сочи, че майките, които имат повече деца всъщност имат по-дълги теломери, за разлика от тези с по-малко деца.

Това противоречие кара Полак да стига до заключението, че резултатите са обвързани по-скоро с нивата на стрес, отколкото със самия акт на раждане. В частност посочва и липсата на задължително майчинство в САЩ, като допълнителен стресов фактор.

Както изглежда, засега са необходими още изследвания, за да се потвърди ускоряването на клетъчното стареене и да се определи неговата степен и причина. Междувременно Полак съветва да не изпадаме в паника. „Не ви разубеждаваме да имате деца“, казва тя на New Scientist. Както изтъкват авторите на проучването, „откритията трябва да се интерпретират внимателно“.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross