fbpx
В двойката

Съпрузите ни стресират повече от децата

4 януари 2018

Жените, които у дома имат и деца, и съпрузи, понякога биха казали, че съпрузите им са като най-голямото дете в къщата. Това може да е изненада за някои мъже, но зад него стои потвърдена истина, скрита под маската на шега.

Подозираме, че жените, които смятат, че понякога трябва да са родител и на мъжа си, за да го накарат да свърши нещо, направо ще избухнат, когато разберат за това проучване. Сайтът Today.com публикува резултатите от шокиращо изследване сред 7000 (СЕДЕМ ХИЛЯДИ!!) майки, в което всяка от тях е трябвало да определи нивото си на стрес по скалата от 1 до 10.

Още по-шокиращото е, че това не е ново проучване - първите изследвания на темата започват още през 2012-та година. В изследването се казва още, че майките на три деца са по-стресирани от майките на две, но всъщност майките на 4 и повече деца са по-малко стресирани от първите две категории! Уау!

Средната стойност на стрес у запитаните 7000 майки е 8.5, като 46% от жените споделят, че точно мъжете им са причината за прекомерния стрес.

Всяка трета от четири жени споделя, че има усещането, че носи по-голямото бреме и отговорности в семейството.

20 процента от участвалите 7000 жени директно обвиняват мъжете си, че нежеланието им да помагат е основен причинител на всекидневния стрес. Запитаните майки се оплакват, че имат чувството, че никога не им стига времето да свършат всичката работа, която ги чака.

За някои тези резултати може да са изненадващи, но ако поговорите с няколко майки около вас, бас държим, че повечето ще се припознаят в описаното.

Подобни проблеми обаче трябва да бъдат решени, а не просто констатирани. Един от най-ефективните начини е да говорите с партньора си и да му обясните, че помощта му е необходима и оценена. Мъжете наистина трябва да поемат повече инициатива за домашните задачи. Майката има физиологична и емоционална нужда да си почине и да презареди, а от партньора ѝ се очаква да помогне това да се случи.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross