fbpx
Жените могат всичко

Съни – екстремна майка на пълен работен ден

1 август 2018

Допреди няколко години придвижването с лонгборд беше нещо ново и откачено за софийските улици и алеи – потребителите на този транспорт се сблъскваха с всички проблеми на тикащите колички майки (колкото и неправдоподобно да е сравнението). После стана секси, а вече е на ръба да стане клише (в добрия смисъл).

Лонгбордът плъзна и в морските, и в старопрестолните столици на България – ако си дадете сметка за броя на хората, които всекидневно профучават покрай вас върху дъска на четири колелца, ще забележите, че с всеки изминал ден те стават все повече.

Не само деца, тийнейджъри или лоукост скитници, долетели с дъските си от крайбрежната алея на Барселона, карат лонгборд. Правят го все повече ЖЕНИ, включително МАЙКИ. И ако ги попитате (жените) какво пък чак толкова ги кефи в това, ще ви кажат, че овладяването на градски екстремен спорт е като втора бутилка шампанско на тераса с изглед към морето.

Да, за някои дами романтиката си има съвсем стъпило на земята измерение.

Днешната героиня в рубриката ни „Жените могат всичко“ обаче не го кара само здраво стъпила на земята. Преди 16 години Станимира Карадочева се влюбва в сноуборда и постепенно започва да търси пролетни и летни алтернативи на този спорт. Така днес е спец в няколко екстремни дейности по суша, вода и сняг.

Между скъсани връзки, счупен прешлен и още няколко травми (за които не иска да си спомня) Станимира става майка. И успява да предаде страстта си към готините спортове и на почти 4-годишния си син.

Междувременно обучава други жени да карат лонгборд, защото смисълът на екстремните спортове е не само в тръпката. Пробвайте да овладеете нещо, което ви се е струвало недостъпно - и започвате да се справяте с екстремните ситуации в работата и майчинството от воле!

- Станимира, представете се с няколко думи… Или със спортовете, които практикувате!

- Казвам се Станимира, но всички ме познават като Съни. Завършила съм Информатика и Международни Икономически Отношения. Работя в лизингова компания, а в свободното си време карам сноуборд, сърф, уейк, лонгборд. Също така танцувам брейк и обичам планината, където много често карам и маутинбайк.

Основател съм на женското общество за екстремни спортове и активен начин на живот Wildberries и на Longboard Girls Crew Bulgaria.

- Защо е важно една жена да не „къса“ с нещата, които я правят щастлива, дори когато стане майка? Как всъщност съчетавате супер ролите на работеща жена, майка и екстремен инфлуенсър?

- На първия ви въпрос – важно е, за да има хармония в семейството. Истината е, че всичко това се случва с цената на много безсъние и доста енергия. Не си мислете, че спортът е някакво бягство - синът ми е с мен във всеки удобен случай.

На една година направи обиколка с кемпер - повече от 2000 км. Тогава получи и първия си сърф, изработен специално за него с гравирано име на дъската.
На 18 месеца се качи на сноуборд. Всяка седмица прекарва време в планината!

В момента най-много обича да кара колело и сърф (хавайски). Толкова, че дори прави сухи тренировки на баланс борда и сърфа вкъщи. Има си и батут в двора, на който обича да скача.

Дали децата спортуват и колко, зависи и от техните родители. Затова отделям много време, за да насърча детето ми да се движи, да не зацикля пред телевизора и да има интерес да спортува!

- Какви са каузите на сдруженията, зад които стоите – на Wildberries и на Longboard Girls Crew Bulgaria?

- Да покажат, че екстремните спортове са достъпни и за момичетата и жените. Правим много събития и уъркшопи с различни спортове. Освен това участваме и в много инициативи за опазване на околната среда – почистване на плажовете, паркове, планини и други.

Не използваме сламки и пластмасови бутилки, а торбички за многократна употреба. Когато можем, ходим с колело на работа, опитваме се да събираме боклука разделно.

Снимка: Антонио Вълчев

- Какво ще кажете на жените, които искат да са като вас, но не им стиска или смятат, че ще изглеждат нелепо с лонгборд по тротоарите и улиците?

- Не се интересувайте от това какво ще кажат хората, а живейте живота, който искате да живеете! За всички, които искат да опитат – нашето сдружение дава уроци по лонгборд, в Борисовата градина.

- Как ви помага спортът на корпоративния терен, на който работите? Не ви ли отвлича вниманието?

- Аз от много години работя в доста корпоративна среда – първоначално в банковия сектор, а в момента съм Мениджър Корпоративни клиенти в лизингова компания! Смея да твърдя, че спортът много помага и в работата, защото те учи на дисциплина, упоритост, постоянство, енергичност и концентрация!

- Ако имахте възможност, с какво бихте подобрили градската среда, така че всички да се шляем с колелета и лонгборд?

- Да има повече велоалеи, по-хубав асфалт и скейт пул!

- И за финал, няма как да не ви попитаме - кой кара по-разумно – мъжете или жените?

- Ако жените не си гледаха толкова телефоните, докато шофират, щях да кажа "жените". Но, уви…

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross