fbpx
В двойката

Съд забрани на родители да пускат снимка на децата във Фейсбук, ако единият е несъгласен

9 ноември 2017

За много от нас Фейсбук е място, където неограничено споделяме снимки на своите деца. Колкото и невинно да изглежда това, зад всеки потребител, който се наслаждава да разглежда този постоянен поток, седи и един злонамерен такъв, който би се възползвал от така лесно подадената му лична информация.

Точно по тази причина италиански съд забрани публикациите на детски снимки във Facebook, ако единият от родителите не е съгласен. От социалната мрежа трябва да бъдат изтрити и стари снимки в случай, че някой от родителите забрани публикуването им.

Решението на съда беше взето, след като разведен баща спечели дело срещу майката заради споделянето на снимки на детето им. Подобно решение бе взето неотдавна и от австрийски съд, който задължи родител да махне всички информации и фотографии, свързани с дете.

Показването на детски снимки крие доста неподозирани рискове. Изображенията с деца могат да бъдат използвани от педофилски сайтове, а личната информация, която неусетно се споделя заедно с тях - да помогне на недоброжелатели лесно да установят къде се намира детето ви, къде учи и тренира, например.

Създаване на профил на деца във Facebook се позволява само на лица над 13-годишна възраст. За да е в рамките на закона, децата лично трябва да публикуват свои снимки на стената.

Във Франция например, родителите могат да бъдат осъдени от собствените си деца за споделянето на информация от личния живот без изричното им съгласие.

Италианските власти предупреждават да не се публикуват снимки на деца по бански и да не се дават данни за местата, които детето посещава. Забранено и да се публикуват общи снимки с други деца без разрешението на техните родители. В противен случай се налага парично обезщетение.

От Фейсбук също обмислят възможността да въведат автоматични аларми, които предупреждават преди споделянето на детска снимка пред широката общественост.

За това следващия път, когато решите да пуснете поредната снимка на детето си, се замислете какво и колко споделяте – вълнуващо е да покажеш детето на приятелите си, но истината е, че потенциалните неприятели са много повече.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross