fbpx
И аз съм човек

Стигнахме ли вече?

4 декември 2018

Здравейте, уморени, изнервени и още по-заети майки и бащи от всички краища на родината! Лежите ли в несвяст, едва добрали се до вкъщи от работа, детска градина, ясла и училище, мислейки си какво ще правите този уикенд? Напълно ви разбираме, защото и ние често се чувстваме така.

Я кажете колко пъти досега ви се е случвало да наближи уикенд или кратка, а защо не и дълга ваканция, и вие да започнете да се тръшкате къде да ги заведете тия деца, че и те свят да видят, а и вие покрай тях? Сигурно две хиляди шестотин и трийсет МИНИМУМ.

Но ние всички знаем, че то да се иде на почивка с деца не е като да се иде на почивка без деца. Почивката с деца трябва да е ползотворна, пълноценна, премислена и поучителна, за да може всички да се върнем от нея по-свежи, по-умни и весели, а не изнервени, изтощени и пред развод заради стотиците караници преди, по време и след път.

А помните ли какво беше на почивката без деца, ако въобще си спомняте предишния си живот?

Никой нямаше никакви изисквания, планове или претенции. Стане петък, метнете по едни джапанки в колата и айде към морето, за да се излегнете на някоя отвесна скала, да зяпате към залеза, докато половинката ви прави романтични четириметрови скокове чисто гол във водата или се гмурка за миди.

После опънете палатка нейде, на някой плаж без вода и ток, и се любувате на звездите, докато бодете в консерва боб с наденица.

Е, тая свърши.

Вероятно в България има само пет-шест семейства, които биха се възкачили с две малки деца на отвесна скала, за да стерилизират шишета и да сменят памперси на ръба на оцеляването.

Останалите, уви, вече сме се предали и подхождаме към почивките с деца така, както адмирал Нелсън е подхождал към морските си битки – стратегически и в пълна бойна готовност.

Първо, багажникът е пълен с вещи от първа необходимост – вълнени шапки и чорапи, специални четки за порастващи зъби, гел за дезинфекция на ръцете и уред за овлажняване на въздуха в случай, че въздухът не е достатъчно влажен там, където сте. Към всичко това има планини от дрехи, обувки, плавници, маски, каски, колела, вертолети и сапунени балони.

Второ, мястото, на което ще се почива, трябва да е обезопасено откъм височини, стръмни скали, вълци, комари, кръвожадни катерици, тропически бури, снежни виелици, прекалено високи дървета, прекалено ниска трева и още куп опасни неща. Храната внезапно става страшно важна, както и звездите на хотела или чистотата на чаршафите.

Затова и много хора не са подготвени как да пътуват с деца - поради липса на опит, сила или желание да бъдат адмирали на собствените си ваканции. Попадат на неподходящи места, избират неподходящи пътища или просто забравят паспорта на детето, за да го осъзнаят на границата с Гърция.

Затова ние, от Майко Мила!, направихме това, което се очакваше от нас – създадохме истински семеен пътеводител за хора с деца с многообещаващото заглавие „Стигнахме ли вече?" – изречение, което всеки родител на вече говорещо дете познава.

Този семеен пътеводител идва да отговори на всичките ви въпроси по отношение на пътуването с деца. Обещаваме ви, че с нашата книга минимум една година въобще няма да се чудите къде да ходите и какво да правите.

Вътре ще намерите десет подробни, преживени и много забавни пътешествия, осъществени специално за проекта ни и с мисъл за семействата, които ще тръгнат на път, за да ги изпробват.

За уикенд, за три или четири дни, а дори и за седмица, ние имаме перфектната книга за вас. Просто товарите колата и тръгвате без да се притеснявате, че не знаете какво ще правите, откъде ще минете, къде ще отседнете или как ще се забавлявате.

Ще пропътувате заедно с нас великолепни български села, градове, фестивали, природни и исторически забележителности и ще научите страшно интересни неща за тях и околностите. Ще видите с очите си това, което ние видяхме, и с удоволствие ще го преживеете с децата си.

А най-хубавото е, че книгата съдържа както пътешествия в рамките на прекрасната ни родина, така и приключения в околните ни държави – Гърция, Сърбия, Македония и… дори Румъния, които са съвсем достъпни за всяко родителско тяло с желание и сили за пътешествия.

Към всичко това ще намерите много съвети как да направите пътуването с деца удобно, лесно и приятно - както от нас, така и от специалист в сферата на ваканциите. Ще научите исторически факти и легенди, и ще станете свидетели на куп смешни ситуации!

Книгата ни нямаше да се осъществи без огромната подкрепа на Volkswagen, които не само ни предоставиха всички възможни видове коли, с които да направим своите пътешествия, но ни дадоха така мечтания комфорт да идем където пожелаем и да кажем истината и само истината за всяко кътче, което посетихме.

Гордеем се с това партньорство, защото благодарение на него успяхме да си направим всичко сами – снимките, маршрутите, грешките. И да натрупаме толкова спомени, радост, опит, поуки и знания…, които сега с удоволствие и малко гордост споделяме с вас!

Искаме да благодарим и на сдружение „Българска история“, което прегледа с огромна грижа и внимание цялата книга, за да провери всеки исторически факт и ни помогна с още ценни насоки и знания.

Благодарим, разбира се, и на нашите издатели от Сиела, с които продължихме прекрасното ни партньорство, създадено след книгата "Да оцелееш като родител".

И не на последно място - искаме да благодарим на всички местни хора, които срещнахме и направиха пътешествията ни незабравими. Навсякъде, където отивахме, откривахме България. Звучи изтъркано, но ако се зачетете, ще видите, че е самата истина.

За финал от сърце ви пожелаваме приятен път с нашия семеен пътеводител и ви признаваме, че отсега ви завиждаме за всичко, което ви предстои!

И ако ей сега, по празниците, решите да тръгнете по някой от маршрутите, които сме описали, и децата ви попитат „Кога ще стигнем?“, кажете им, че… не знаете.

Обяснете им, че най-хубавата част на пътешествието е самото пътуване. Може да не ви разберат сега, но след 20 години ще го помнят и на свой ред ще тръгнат да обикалят с децата си, за да им покажат България и да слушат вечния въпрос... „Кога ще стигнем?“.

Книгата ще бъде налична в книжарниците след 15 декември, а сега може да я поръчате предварително в Ozone.bg. Топла-топла от печатницата ще дебютира на Софийския международен панаир на книгата, който ще се проведе от 11 до 16 декември в НДК.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross