fbpx
от 0 до 3 години

Спите ли в едно легло с детето си?

10 февруари 2018

Има ли емоционална вреда за детето, ако дълго време спи в леглото на родителите си?

Когато става дума за спането в едно легло с детето, темата винаги предизвиква противоречиви реакции и еквивалентно много коментари на заклеймяване и подкрепа.

От социологическа гледна точка бебето да спи в отделна стая не е било практика преди 19-ти век. Едва тогава тази традиция е започнала да се заражда в по-заможните европейски градове, като основната причина за това е вид демонстрация на социално положение, с което семейството показва, че детето разполага със собствена стая и отделно легло.

Дали спането в леглото на родителите му ще повиши риска от внезапна смърт при новородените? Как ще го "отучим" и дали детето ще се научи да спи самичко? В дългосрочен план дали това няма да има негативни последствия върху емоционалното му развитие?

Това са най-честите притеснения на родителите.

Стига това да е обичайна практика в съответната култура, спането в едно легло с малкото дете всъщност дори може да е удобно и полезно. Изследване, публикувано в Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, стига до заключението, че ако детето е в леглото на майката, това може да улесни и облекчи кърменето, а според Fox News новородените, които спят при майка си, спят по-добре от тези, които спят в отделно легло.

И все пак, има много малко научни доказателства и изследвания за ползите или вредите от спането в едно и също легло с малкото дете. Причините за това са основно етични - все пак, никой не може да накара една група майки да спят с бебетата си, а друга - да не го правят.

Наличните изследвания по въпроса обикновено включват съвсем ограничен брой участници, което прави стигането до реалистични и научно издържани заключения много трудно.

През 2016-та в Journal of Affective Disorders е публикувано изследване, според което спането в едно и също легло може да направи в бъдеще детето по-податливо на състояния на безпокойство и депресия.

Въпреки това, обаче, дори и самото изследване подсказва, че за всяко дете се полагат различни грижи от членовете на семейството му, затова не може еднозначно да се твърди, че спането в леглото на родителите му в невръстна възраст ще има съществен ефект върху по-нататъшното му развитие.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross