fbpx
Новини

Спешен екип в Русе остави 8-годишно дете самó на улицата. А ако беше на 3?

26 юли 2018

Екип на Спешна помощ в Русе е оставил на улицата и без придружител 8-годишно дете, след като бабата на детето била откарана с линейката в болница, съобщи вчера bTV.

68-годишната жена се разхождала с внука си Борис в центъра на Русе. Тя се спънала в дупка и си счупила крака. Случайни минувачи се обадили на тел. 112 и пристигналите на мястото медици качили жената в линейката.

Според репортажа на bTV възрастната жена помолила да вземат и внука ѝ, тъй като нямали телефон с тях, за да се обадят на родителите му, но спешният екип категорично отказал. Случайна жена заварва плачещото дете на улицата и успява да открие къде работи майка му, за да го заведе в офиса й.

Какво казват родителите:

„Беше изключително стресиран, уплашен, чувстваше се виновен. Детето е подложено на риск. Всеки един можеше да се възползва от тая ситуация”, коментира майката на момчето Яница Иванова.

"Защо не са се обадили на полицията? Защо не са изчакали 3 минути, докато дойде патрулка, която да поеме ангажимента към детето? Те просто са затворили вратата и са тръгнали… Не мога да си го обясня", допълва бащата на детето Йордан Иванов.

Родителите вече са подали жалба до районната прокуратура, а здравното министерство е започнало проверка по случая.

Гледната точка на спешния екип:

Хората от спешния екип твърдят, че са оставили детето на познати на пострадалата. Те обясняват, че не качват придружаващи пациенти, тъй като линейките имат направена гражданска застраховка 2+1, което означава, че са застраховани само екипът и пациентът.

"По тази причина детето не е взето и то изобщо не е било разстроено", посочват от Спешна помощ.

Какво казва законът:

"Недопустимо е преди официално приключване на разследването на МЗ по жалбата в този казус да бъдат представяни сензационни репортажи, насаждащи омраза към спешните екипи", казва д-р Кателиева, председател на НАРСМП, в жалба до СЕМ относно репортажа на БТВ във вечерните новини на 25.07.2018г.

"Съгласно чл. 119 и чл. 128 от Закона за движение по пътищата екипите на ЦСМП нямат право да качват придружители и още по-малко деца под 14 години на предна седалка в кола със специален режим. Въз основа на това са направени и застраховките в автомобила само за екипа и пациента, но не и за придружители" - това", коментира д-р Кателиева. По думите ѝ това, че колегите ѝ понякога правят компромиси и качват придружители, нарушавайки закона, не е повод да бъдат нападани, когато го спазват.

"Нарушавайки Закона за движение по пътищата екипът отново подлага на риск детето при транспорт при специален режим и оставяйки го след това в болницата самó. Спешните екипи имат определени специфични функции, описани в нормативната уредба", казва още д-р Кателиева.

По случая обаче остават още редица въпроси, като например как щеше да бъде спазен Законът за движение по пътищата, ако детето не беше на 8 години, а много по-малко? Чия щеше да бъде отговорността, ако оставайки само, детето беше претърпяло злополука, след като има закон, който позволява то да бъде оставено без надзор и без близки около себе си?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross