fbpx
от 0 до 3 години

Смяна на местата - от кошарата в леглото

2 ноември 2020

Без значение дали детето ви си харесва кошарката, или няма търпение да изпълзи от нея, все някога ще трябва да направите прехода към леглото за по-големи деца. Но кога и как да се случи това възможно най-лесно и безболезнено? Тук има няколко предложения от експерти, събрани от Parents.

Кога да направите смяната?

Основното правило е: когато детето може да прескача и да излиза от кошарата, тогава е време да го преместите в легло. От съображения за сигурност. Така съветва д-р Марк Уидом, професор по педиатрия в Детската болница на Пенсилвания.

Повечето деца могат да прескачат преградите на кошарата, когато са на година и половина – две. Разбира се, някои бебета може да опитат подобни маневри и по-рано, което означава, че им е време за друго легло. 

Ако вашето дете не е роден катерач и си му е добре в кошарката, може да си го оставите там и след 2-годишна възраст. 

Но колкото по-дълго детето спи в кошара, толкова повече може да се привърже към нея, както отбелязва Джак Уолш, изпълнителен директор на The Danny Foundation. Това съответно ще направи смяната на леглата доста по-трудна.

А какво ако кошарата ви трябва за друго бебе?

Ето още една причина, която може да определи кога трябва да направите прехода от кошара към легло

Тук трябва да сте още по-внимателни, тъй като новото попълнение в семейството и без друго е голяма промяна, с която детето трябва да се справя. Не искате да го накарате да се чувства “изместено”, съветва д-р Памела Хай, медицински директор в Центъра за развитие на деца към Женската и детска болница в Провидънс, Роуд Айлънд.

Започнете смяната месец или два, преди да се появи новото бебе, ако детето ви е вече поне на година и половина, казва д-р Уидом. 

Веднъж щом детето се е настанило удобно в новото си легло, кошарката ще стане неутрална територия. 

Ако е възможно, разглобете я или я преместете в друга стая, където няма да му е пред очите. Или пък я направете непригодна за сън като я напълните с играчки и одеяла. 

Без значение каква е причината за смяна на леглата, идеалното време да се случи това е, когато няма други съществени промени в живота на детето, казва д-р Уидом. Например, ако тъкмо в този момент детето ви се учи как да ползва тоалетна, как да заспива без биберон или тръгва на ясла, не е добре да вкарвате и тази новост.

Как да организирате промяната?

Изберете най-доброто легло за вашето дете

Някои родители предпочитат първоначално да сложат матрак на земята от съображения за сигурност, а и за да е по-лесен преходът, казва д-р Хай. 

Други избират по-ниски легла, които често се правят в различни привлекателни за децата форми - като кола или замък например. 

Тези легла, подходящи за по-малки деца, не са необходими от гледна точка на сигурността, казва д-р Уидом. Винаги може да сложите преграда, която да пази детето от падане от леглото. После, когато вече не е необходима, може да я махнете.

На каквото и легло да се спрете, оставете детето само да избере чаршафи, калъфки, плюшени играчки за сън. Така новото легло ще е по-привлекателно.

Установете нов режим преди сън

Може да е приказка, може да е разговор помежду ви или друго занимание, което детето ще чака с нетърпение и с което ще обвързва времето за лягане. 

Промяната е трудна за малките деца, а установяването на някакъв ритуал може да спомогне за по-лесното преминаване от един период в детството в друг

Обезопасете къщата

Вижте дали има нещо опасно във всяка стая, до която детето има достъп. Ако имате стълби, подсигурете и тях. Както и рафтове с книги, телевизори, закачени на стената, гардероби и всякакви други мебели, по които детето може да се опита да се катери. 

Веднъж щом излезе от кошарата, малкият човек може да обикаля на воля из къщата, и ако тези разходки са предимно посред нощ, когато всички спят, по-добре жилището ви да е обезопасено.

Не очаквайте да е лесно

Детето ви може да плаче и да си иска в кошарката. Може би ще му отнеме месец или два, за да свикне напълно с новото легло.

Новопридобитата свобода може да го подтикне да прави доста екскурзии из къщата. Просто го върнете в леглото му и излезте от стаята.

Ако детето все пак не може да привикне съвсем бързо, не е голяма работа, ако понякога остава да спи в кошарата. Децата бързо се променят в тази възраст и буквално за няколко седмици може и само да поиска да спи в ново легло. 

Бъдете търпеливи. Промяната ще дойде така или иначе.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross