fbpx
Новини

Смелата Мария, която играе хокей и печели медали

17 януари 2020

Ей този поглед, пробиващ мрежата на хокейната врата, който виждате горе на снимката, е на Мария Руневска, която играе наравно с момчетата в “Славия” и никак не се притеснява от това. Буквално преди ден Мими се върна от Зимните младежки олимпийски игри в Лозана с бронзов медал.

Как става това, при положение че не е имало други момичета, с които да тренира?

Ами с много талант, труд и желание - кратката версия. Малко по-дългата започва преди няколко години, когато Мария се записва на хокей, но понеже няма момичета, с които да играе, тя влиза в отбора на момчетата и пързаля и отбелязва точки във вратата заедно с тях.

След години подготовка в клуб “Славия” от Мартин Миланов, Явор Славчев и канадеца Wylie Riendeau през септември 2019 г. Мими успява да покрие норматива за участие в Игрите в Лозана. Няма друга българска хокеистка, която да е участвала на Олимпиада, че даже и да се е върнала с медал от нея!

Постижението си Мария направи във хокейния формат 3х3, който е нов и е разработен с цел в Олимпиадата да могат да участват и младежи, чиито страни не са световни сили в този спорт. По този начин талантливи деца от целия свят се обединяват в 8 международни олимпийски отбора, като на базата на постиженията им в държавите си, те биват класирани в предварителна ранглиста. В нея Мария беше на 70 място, което ѝ е отредило позиция в отбора на “Сините кристали”, четем от страницата във фейсбук на Родителското настоятелство към зимна пързалка “Славия”.

В предварителната фаза Мария прави хеттрик за отбора си, а след загуба на полуфинала отборът ѝ остава да играе малък финал за бронза. В тази последна решителна среща именно Мария открива резултата в първите секунди и отборът ѝ печели медалите с 6:4.

Браво на Мария! И поздравления за съотборниците и треньорите ѝ, които не са я върнали преди време от пързалката, само защото е момиче и няма с кого да тренира, както и за родителите ѝ, които я подкрепят в желанието ѝ да спортува хокей на лед!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross