fbpx
Животът с деца

Слез от котката и не си пъхай хляб в носа!

18 март 2017

Чували ли сте израза „щурави деца“? Иде от деца, които щуреят, което горе-долу покрива по-голямата част от съзнателното им всекидневие. Заради това родителите им се налага да бъдат креативни в измислянето на подходящи санкции и правила.

Сигурно сте чували и израза „Моята дума е закон!“ Тази мантра идва като последно убежище за отчаяния родител, който веч е изчерпал запаса си от правила и наказания, и се опитва да наложи върховенството на семейния закон върху щуравото си дете. Понеже повечето деца не знаят какво значи „закон“, това изречение ги плаши и те се кротват.

Искаме да чуем вас как са ви строявали като малки и дали сега прилагате същите правила за поколението или сте надхвърила дори собствената си майка и баща? А междувременно ето някои забрани, които НИЕ сме чували, при това - доста често.

******************

Забранявам ти да вадиш рибката от аквариума и да я гушкаш!

Дървените трупчета не са за ядене! (Което няма да е необходимо да им се обяснява, ако просто не държите дървени трупчета близо до децата. Децата са известни с това, че опитват на вкус всяко ново нещо.)

Спри да вдигаш котката нависоко като в Цар Лъв! Котките мразят да ги държат така, ще те одраска и после и аз ще те опердаша!

Не може да слагаш кетчуп на палачинките! (Ох, тази обсесия с кетчупа! И вашето дете ли си е продало душата за този сос?)

Спри да викаш Дама Пика! Това е просто приказка, няма такава Дама и си изяж картофите!

Не си играй с хляба и не прави топчета от него, защото ако направиш още едно топче, ще ти го напъхам в носа!

Престани да влачиш котката в банята с теб! Котките не се къпят в човешката баня!

Не си играй с пишката на масата! Тук се храним и не е място за игра с пишка! (Обикновено детето е още малко да оспори къде е подходящото място и време за игра с пишката.)

Не яж свещите! (Можете да замените „свещи“ с всякаква друга домашна вещ.)

Да, всеки път трябва да ползваш салфетка. За това са измислени салфетките.

Пластмасата не е за ядене!

Не. Не може да се ожениш за сестра си.

Забранявам ти да бъркаш с ножици в контакта!

Извади си отвертката от носа!

Котките не са за яздене! Слез от котката моментално!

Не лапай монетите!

Не си завирай пастели в ухото! Ухото не е място за съхранение на пастели!

И вечният крясък в дома на Красимира - НЕДЕЙ ДА ТРОШИШ ВСИЧКО ОКОЛО ТЕБ, ОСТАВИ НЕЩО ЗДРАВО!!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross