fbpx
И аз съм човек

Скъпо дете, излизаш ми $13 хиляди на година

27 ноември 2018

Дарина Рангелова е споделяла с нас не само вдъхновяващи истории за образованието в Канада (Едно българче в една обикновена канадска гимназия), но и други гледни точки за живота там, като например колко струва записването на дете в ясла (Да имаш дете е адски скъпо. Навсякъде!). Сега тя разказва колко струва отглеждането на дете изобщо. И числата са наистина смайващи.

Колко струва да отгледаш дете в Канада? Краткият отговор е – адски много. По-конкретният е 13,366 долара на година. Или 253,947 долара от 0 до 18 г.

Изчислението е средно, направено от MoneySense Magazine за 2015 г. Средният доход на семейство за 2016 г. е бил 87,688 долара на година. В момента най-ниската ставка в Онтарио е $14 на час.

Разбира се, разходите варират сериозно от провинция до провинция, от град до град, че и от семейство до семейство. 

За най-големи разходи се броят: жилище, храна и childcare (ясла, градина, бавачка). Да уточня, че под графата жилище се има предвид, дали ще се налага преместване в по-голямо и съответния разход, произтичащ от това. Младите двойки без деца обикновено живеят в едностаен апартамент и с появата на дете е логично да се нуждаят от по-голямо жилище. 

За 2015 г. СРЕДНИЯТ наем в Канада за двустаен апартамент е бил $962, като за Торонто числото е $1100, а за Монреал $750. Така че, разликите са сериозни. Има значение и училището - колкото по-добро е то, толкова по-скъп e кварталът (децата се записват само според адресната регистрация).

Относно храната, изчисленията показват, че месената сума за изхранване на дете между 14-18 г. е $311 за момче, а за момиче - $223 (т.е. момичетата ядат за близо 100 долара по-малко на месец).

В посочените в началото изчисления обаче, не са взети под внимание направените спестявания за колеж/университет, както и "пропуснатият" доход (ако единият родител остане вкъщи да гледа детето). Също и евентуалните "детски", които биха получавали. Те се изчисляват на база дохода от данъчната декларация и възрастта на детето. Колкото по-голямо става детето, намаляват. Мисля, че максимумът, който може да се вземе за дете на месец, е около $500.

Най-големият разход си остава грижата. В Канада майчинството е една година. След това, до 4-годишната възраст на детето, всеки се оправя както може, защото няма държавни ясли и градини.

Това е най- ужасният етап откъм финансовата част и аз се намирам точно там, освен, че имам и един студент и едно дете в училищна възраст. Няма по-малоумно планиране на деца от моето, просто защото не ми е хрумнало да планирам.

Има всякакви лицензирани и нелицензирани центрове, детегледачки, домашни центрове, но всичко това е доста скъпо и по-високо от разхода за наема/ипотеката - средно $1600 на месец,
Както забелязвате, месечната сума за ясла може да е по-висока от наема/ипотеката..

Цената зависи и от възрастта на детето. В лицензиран център в нашия район цените са следните: $56 на ден за дете от 1 до 1,5 г., $53 - до 2.5 г. $47 - до 4 г. Други домашни варианти могат да се намерят до $35 на ден.

Дори единият родител да си остане в къщи, пак не е добре, защото тогава се губи един доход. Има хора, които плащат 13-15 000 на година само за ясла/градина – сума, която превишава целия среден разход за дете.

На 4 години децата тръгват на предучилищна, където всичко е безплатно (говоря за Онтарио). Училището обаче е от 9:00 до 15,30 ч. и доста години се налага да плащаш за гледането му преди или след училище, където също плащаш на час.

Разбира се, много хора решават да работят на половин ден или само няколко дни в седмицата. Тогава детето се дава на daycare само в дните, в които родителят е на работа. Всичко обаче е договорено предварително - кои точно дни и от колко до колко детето (и родителите) ще ползват услугата. И неприятното е, че се плаща, независимо дали детето има уважителна причина да не се възползва от грижата, включително по време на доста от празниците.

За голям разход се броят и първоначалните покупки около новороденото. Но тук вече наистина зависи от културата на семейството - нещо, което смятат за напълно задължително едни, за други е глезотия.

Сред извънкласните занимания едно от най-евтините е плуването - около 500 долара на година (два пъти седмично по 30 минути). Хокей - около $1600 на година. Това са сумите, ако детето спортува само за кеф – амбициите за развитие в спорта излизат много по-дебело. Заниманията с изкуства не са по-евтини. Наивно си мислех да запиша детето си на пиано, ей така, за музикална култура, но реших, че не мога да си го позволя. Значи, ако детето ходи на две неща или пък две са децата, никак не е весело като добавим и транспорта.

Не са за подценяване и разходите за брекети, ако се наложат – около $7 500!

Едноседмичен летен лагер излиза средно 700-1000 долара.

Според изчислението, най-скъпо е отглеждането на дете до 2-годишна възраст, предполагам заради разходите за пелени и адаптирано мляко. Най-евтино - от 15 до 18 г.

Където и да е, все е скъпо, так че гледайте това изчисление да си го направите преди да имате деца, за да сте подготвени. Все пак, има и добра новина. С появата на дете, разходите за ресторанти, барове и други глезотии рязко намаляват!


Още от Дарина Рангелова:

Какво научих от майките на София

Възпитава ли училището?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross