fbpx
И аз съм човек

Скъпи, депресирах се!

13 април 2016
депресирах се

В този материал ще ви дадем разностранни, объркани и съмнително полезни насоки как да обясните на мъжа си, че сте в депресия (по време на бременност или постродилна) без това да ви докара развод или фактическа раздяла с изхвърляне на куфари през прозореца и крясъци „ТИ НИКОГА НЕ СИ МЕ ЦЕНИЛ!!!“

За да бъдем максимално полезни, като начало трябва да обобщим няколко основни правила в отношенията между мъжа и жената, които не важат за всичко, но са валидни за по-голямата част от двойките:

1. Мъжете не вярват в депресията. Те мислят, че хормоналният дисбаланс на майката е:

  • „някаква лигавщина“ или
  • „отвратителна черта от характера, която чак сега се появява и ще си остане така завинаги или
  • „съзнателен опит да се атакува крехкият и беззащитен мъж“ или
  • "състояние, което лесно може да се овладее, но не бива овладявано поради каприз"

2. Ако депресираната жена изпадне в истеричен пристъп/плач/ отчаян монолог/безмълвен ступор , мъжът:

  • започва да се страхува за живота си и реагира първосигнално. Обикновено тази реакция се изразява чрез агресивни нападки или призиви към майката „да се стегне“
  • си създава постоянно враждебно отношение към темата, изразено в игнориране и омаловажаване на проблема или в изказване на обидни обобщаващи квалификации като „Всички жени сте ненормални“.
  • влизане в ролята на жертва

И накрая се стига до ужасяващи сцени, в които жената е натъпкала 11 чифта гащи и един единствен чорап в плажната си чанта и, държейки бебето, което реве неистово,  се опитва да напусне къщата през януари по пантофи, а мъжът лежи на пода и крещи „Убийца!!! Детето ще замръзне и ТИ ЩЕ СИ ВИНОВНА!!!“

Какво бихме могли да направим?

1. Говорете  спокойно с мъжа си по време на „светъл“ момент, когато не ви се плаче/ умира/ убива. Най-добре проведете разговора предварително, още преди да настъпи депресията. Спокойният тон и уравновесеното поведение ще уверят мъжа ви, че сте на себе си и всичко, което казвате, може и трябва да се вземе предвид.

2. Обяснете му, че това е фаза, в която не можете да контролирате процесите, които протичат във вас самата - безпомощна си както когато си счупила крак или ръка. Тоест, имате нужда от неговата помощ и търпение. По този начин той ще се почувства полезен и ще бъде изваден от състоянието на жертва.

3. Уверете го, че той няма нищо общо с хормоналния ви проблем и само може да ви бъде от помощ (или от тежест, ако реши да се прояви като коравосърдечен простак).

4. Посочете конкретни примери с какво да бъде полезен – водене на ресторант, наемане на гледачки, масаж, ставане нощем. Мъжете обичат конкретните неща.

5. Опишете спокойно симптомите си – чувство на изолация, тъга, плач, желание да крещите, свирепи промени в настроението и го предупредете да ги очаква. Когато мъжът е предупреден и знае как да реагира, той е много по-спокоен и адекватен.

6. Кажете му, че това е временно състояние, но не поставяйте срокове, защото той ще се хване за тях, а вие ще се напрегнете.

Или както ми каза една приятелка в тежък за мен момент:

„Дайте си почивка, дайте си шанс.

Младите родители не знаят какво им се случва и си мислят, че идва краят на света“.

И накрая. Споделяйте с приятелки. Ако нямате приятелки в подобно състояние, споделете с жена, която има деца, дори да не ви е близка. Ще чуете удивително успокоителни коментари и ще ви се окаже помощ.
Освен това, въздържайте се от напускане на дома, хващане на любовник, сипване на белина върху пилето с картофи и прекомерното ядене.

Успех, а за депресията ще говорим още много и в различни материали.

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross