fbpx
Новини

Симулации на челен удар отбелязват Деня на безопасност на пътя

29 юни 2022

Много и различни са страховете, когато станеш родител, но сред водещите е страхът от смъртта или трайно увреждане. Почти няма човек, който да не се ужасява от мисълта, че нещо може да се случи с детето му и в тази връзка е редно да поговорим за едни от най-опасните ситуации, в които ние самите поставяме децата си - тези, в които те са участници в движението.

Няма какво да се лъжем, че децата са най-уязвимите участници в движението - и като пътници в автомобили, и като пешеходци. Причината - зависят от нас, възрастните. От нас зависи дали ще ги обезопасим както трябва в колата, дали ще ги пазим на пътя, дали ще им обясняваме и ще ги учим как се пресича и т.н.

Справка на Държавната агенция за закрила на децата сочи, че за 2020 г. 22 деца са загинали, а 883 са ранени при инциденти на пътя. От началото на 2021 г. до месец октомври същата година пътно-транспортни произшествия са отнели живота на 29 деца, ранени са 836. Въпреки всички предупреждения и кампании, все още често срещана гледка е неправилното возене на деца в автомобилите - без колани, без столчета или пък возещи се в скута на възрастен човек.

Затова и днес, 29 юни, в Деня за безопасност на пътя, всеки от нас може да се включи в някое от събитията, организирани в цялата страна, за да научи повече за това какви са опасностите за нас и децата ни на пътя, как можем да ги предотвратим и как да действаме, ако все пак настъпи инцидент.

В София, на северната част на паркинга пред храм-паметник "Александър Невски", ще можете да усетите лично какво е да претърпиш катастрофа, но в контролирана и безопасна среда. С помощта на специални симулатори ще разберете какво представлява челният удар и какво се случва с детето, ако в този момент то се намира в скута ви например.

И още - ще можете да видите симулация на катастрофа между две коли и обезопасяване на кола, премазана от дърво, а освен това ще получите и съвети как да реагирате адекватно, ако се озовете в ситуация на пътен инцидент.

Събитието е организирано съвместно от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", Столична община, Пожарна безопасност и защита на населението, ЦСМП, Пътна полиция, Охранителна полиция, Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross).

В него участват и нашите приятели и партньори от Деца на борда, които ще демонстрират различни видове детски столчета за кола и правилните начини за обезопасяване на децата в тях, както и правилните начини за обезопасяване на бременните в колата.


Припомняме ви, че според проучване на “Деца на борда” всеки четвърти родител проявява небрежност при превозване на децата си в автомобил; всеки седем от десет родители не са склонни да спазват препоръките за детска безопасност; всеки един от десет родители застрашават регулярно здравето и живота на децата си с поведението си.

Сега е моментът да кажем още веднъж и защо е важно в автомобила детето да се вози в столче - можете да видите нагледно в това видео:

И въобще, препоръчваме с две ръце да се запознаете с дейността на "Деца на борда", да изгледате видеата им и да идете днес на паркинга пред "Александър Невски", където ще научите много и практични неща, свързани с безопасността на пътя.

Защото е важно, защото става дума за нашите деца, за близките ни хора и защото, най-вече, зависи от всички нас пътуването да не е изпълнен с рискове и опасности процес.


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross