И аз съм човек

Сериалът "Златната ябълка" - хубава работа, българска!

16 юни 2017

Днес сме решили да посветим деня на талантливи българи, които правят чудеса в света на анимацията. Започваме с един жесток, страхотен български проект, наречен "Златната ябълка" - може би много от вас са чували за него, а може и да не са, и сега ще се запознаят за първи път с приказните му герои. На гости в Майко Мила! е Яна Александрова, която от десет години живее в Шотландия и отскоро преподава театър на децата от българското училище в Единбург. Яна се опитва да разкаже на децата, по интересен начин, що е то България, и се оказва, че проектът "Златната ябълка" е чудесен начин да им разкаже за българската митология. По-долу ще се запознаете обстойно с идеята на сериала, кой стои зад проекта и защо е важно всички ние, по един или друг начин, да подкрепим реализацията на "Златната ябълка".

**********************************

“Вярвате ли във феи? Пляскайте с ръце тогава, за да ви чуе Бамка-Камбанка!”

Това е призивът на Питър Пан към всички деца по света с вярата си да спасят една малка, умираща фея.

Днес ми се иска да отправя подобен призив в български вариант:

Вярвате ли в самодиви?

И в змейове, и в таласъми, и в кукерска магия? Харесвате ли истории за чудни страни? Ако отговорът е "Да!", то нека ви разкажа една приказка - тази за създаването на анимационния сериал "Златната ябълка".

В приказката, разбира се, има чудна страна - България, както и змейове - изключителните хора, които стоят зад "Студио Змей".

Ако не сте попадали досега на този проект, нека ви кажа накратко за какво иде реч, този път без приказни елементи.

Преди няколко години в главата на младия аниматор Димитър Петров - възпитаник на University of Westminster и по това време работещ в Cartoon Network - се завърта една доста смела идея.

Димитър иска да създаде съвременен, висококачествен, конкурентноспособен анимационен сериал, базиран на българската митология и фолклор; сериал, който и деца и възрастни да гледат с интерес, както примерно се гледа "Самурай Джак", и то не само в България, ами и по света.

Пълна лудост!

Ние, с нашата митология, с наша анимация да се мерим с разни международни хитове? Както се казва, обаче, луд умора нема! Проектът набира постепенно екип от талантливи сътрудници и след обстойни проучвания и разговори с фолклористи става ясно, че ние не само сме имали коскоджамити митология, за голяма част от която самите ние почти нищо не знаем, ами в нея дори са заложени разни важни уроци и поуки, които съвременният човек има голяма нужда да му се припомнят.

Лека-полека, с помощта на тези проучвания, се заражда една вълнуваща и доста епична история.

Действието на "Златната Ябълка" се развива в свят, в който съжителстват хора и магически създания - къде мирно, къде не чак толкова мирно. Всъщност, напоследък дори в мирните кътчета назрява война. Историята проследява изпълненото с приключения пътешествие на четирима герои - Вихра, която е наполовина змей, самодивата Тина-Пакостина и братята кукери Бран и Влад - които трябва да достигнат до легендарна златна ябълка, която расте само веднъж на сто години и изпълнява желания.

Въпреки първоначалното недоверие между двамата кукери и техните магически спътници, по пътя конфликтът им постепенно прераства в приятелство. Заедно с тях може би и ние ще си припомним някои позабравени истини за доброто и злото, за това как да работим заедно и да живеем в хармония.

И така, въоръжен с интригуващ сюжет и послания, екипът на проекта запрята ръкави.

Студиото за дизайн и анимация "Студио Змей" е сформирано през 2014 година и се посвещава на работа върху "Златната Ябълка".

Който не е виждал какво са свършили до момента, веднага да посети всичките им сайтове, Facebook страницата и YouTube каналитe - трейлър на сериала и късометражен филм „Легенда за първия кукер, за да се нагледа на фантастичната визия и анимация и да се наслуша на страхотната музика!

Ама, то като истинско, бе! И нищо чудно - екипът си знае работата, много от тях имат опит в международни компании, включително Walt Disney Animation Studios, Cartoon Network, Adult Swim и Warner Bros, а музиката, написана от Георги Стрезов, е просто феноменална!

Дотук - добре! Обаче...

Лесно е да се досети човек какво е основното предизвикателство, пред което е изправен проектът - нуждата от финансиране. Още преди години се провежда кампания за набиране на средства в Кickstarter, чиято цел е да помогне за създаването на краткия филм "Легенда за първия кукер", който е нещо като предистория на събитията от "Златната Ябълка". И пак казвам - ако не сте го гледали, веднага да го гледате ето тук:

Кампанията е успешна, филмът е факт, приет е страхотно, книжката по него печели награда, проличава си високото качество и отдадеността на екипа... Да, обаче това не е достатъчно.

Все пак, целта на "Студио Змей" е създаването на цял сериал и разпространението му в България и чужбина.

Интерес има! Има даже предварителни договори за разпространение с Франция и САЩ. БНТ обещава да покрие 20% от финансирането на пилотния епизод, но "Студио Змей" трябва да осигури останалите 80%.

Всички потенциални инвеститори настояват преди всичко да видят този ми ти завършен пилотен епизод. За да може това да се случи, въпреки подкрепата на някои институции и инвеститори, се налага стартирането на втора кампания за споделено финансиране, този път в сайта Indiegogo, която тече в момента и ще приключи в близките няколко дни!

Там може да се намери най-подробна и изчерпателна информация за проекта, страхотните подаръци, които могат да получат дарителите, както и описание на това как ще бъдат използвани набраните средства и какво ще се случи, ако крайната цел на кампанията не бъде достигната.

И за да изпреваря въпроса - не, не съм седнала да пиша с цел да ви искам пари от името на "Златната ябълка". Искам само да ви призова да се запознаете с проекта и да го следите, защото вярвам, че почти всеки, който научи достатъчно за него, ще поиска да направи всичко възможно, за да може той да се случи - независимо дали със средства или просто с разгласяване на информацията и стискане на палци.

Сумата, необходима за пилотния епизод, за представите на българина изглежда много голяма, но бързо сравнение с подобни проекти в други държави веднага показва, че предвиденият бюджет е всъщност напълно разумен, ако не и скромен.

Едно от нещата, които будят у мен голямо уважение към екипа, е с каква прозрачност, изчерпателност и търпение са готови да обяснят на всеки, който е малко недоверчив, защо им трябват толкова пари и какво точно ще се прави с тях. Готови са и да разкажат в подробности как точно протича процесът по създаването на един такъв сериал и причините да са замесени толкова много хора, време и средства.

Истината е, че ако всяко семейство, което би гледало с удоволствие "Златната Ябълка", дари съвсем по мъничко, парите ще се съберат лесно. Но, разбира се, не всеки има възможност да дари дори малка сума.

Освен директните дарения обаче, има и нещо друго, което според мен е много важно. Всяко споделяне на линка на кампанията, на трейлъра или на статии като тази, всеки разговор с приятел и гледане на "Легенда за първия кукер", са като пляскането на детски ръчички в "Питър Пан" - те показват вярата ни в този проект и помагат за него да се чуе по света.

Тогава може би и големите инвеститори ще повярват, че за този сериал ще има публика и фенове, че всички ние го искаме.

Защо е важно за всички нас "Златната ябълка" да се случи?

От десет години живея в Шотландия и отскоро преподавам театър на децата от българското училище в Единбург. Заедно с родителите им и учителките от училището се опитваме да ги научим що е това България и защо е толкова яко място.

Същото се опитвам да обясня и на тукашните си приятели от други народности. Онзи ден запознах някои от тези приятели със "Златната ябълка". Реакцията беше невероятна и много ме ентусиазира и развълнува (даже ги записах на видео, което смятам да сглобя и да пусна в Youtube, за да го видят всички).

Толкова много възгласи

"Уау, това е толкова яко!"

по отношение на нещо българско не бях чувала никога от тях, нито пък бях виждала толкова бързо да се поражда интерес към музиката и културата ни. Един от тях беше извадил телефона си и вече даряваше за кампанията преди още да бяхме приключили с гледането на клипчетата.

Този сериал е нещо, с което не просто можем да се гордеем, но по което можем да "зарибим" хора от други държави и най вече, НАЙ-ВЕЧЕ собствените си деца, които ще могат да се хвалят, че са от страната на Вихра, Бран, Влад и Тина.

Той е начин да повишим престижа на България и да предадем безценни културни ценности на новото поколение - и то без да им е скучно. Всичко в проекта е прекрасно - от прекрасната митология до прекрасната музика, прекрасния сюжет, прекрасните поуки и прекрасните анимация и дизайн. Всичко е на световно ниво.

Ако трябва да избера едно единствено нещо, с което да представя България пред света и пред децата си един ден, без колебание бих избрала "Златната ябълка", защото вярвам, че този сериал ще преобърне поговорката от

"Хубава работа, ама българска" на "Хубава работа - българска!".

Благодаря безкрайно за вниманието!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross