fbpx
Говорят специалистите

Сексът и умът. Или защо не е драма да загубите похотта си за година-две

7 декември 2018

Няма никакъв проблем една жена да не изпитва сексуално желание за период от година или две, щом има други приоритети, казва сексологът Алиция Длугоецка в интервю за Wysokie Obcasy. Ето нейните възгледи за страстта и сдържаността, които със сигурност ще са ви полезни в моментите, в които се питате всичко наред ли ви е. Да, всичко ви е наред, убедете се: 

-- Какво е страстта?

Страстта е път към близостта, към естественото и крайно усещане за единство с друго човешко същество – затова е толкова изкушаваща и опасна. Зигмунд Фройд я свързва със сексуалната енергия и съм съгласна с това тълкуване. В крайна сметка сексът е градивна, животворна сила.

-- А какво става, ако загубим тази „животворна“ сила?

Сексологията е наука, създадена от мъже. От гледна точка на мъжа, желанието е норма и може да бъде повече или по-малко интензивно. Но ако липсва? Тогава би следвало да се занимаваме с патологично състояние! Хората с твърде високо либидо са класифицирани като "хиперсексуални", а тези с твърде ниско – като хипосексулани (това е различно от асексуалността, което е ориентация, а не диагноза).

Така че, ако следваме тази линия на мислене, една жена, диагностицирана с ниско сексуално желание, би следвало да се лекува.

Но истината е, че женското желание идва и си отива на цикли.

Обикновено то е доста високо след менструацията и продължава да расте до овулацията. След това отново започва да пада. Когато сме бременни, то скача нагоре-надолу и е напълно непредсказуемо. Зависи от хормоналното ни състояние и от начина, по който преживяваме бременността. Както и от отношението ни към партньора: дали това, че е част от създаването на новия живот в нас го прави по-привлекателен за нас, или обратното?

Много от връзките се разпадат през първите няколко години от родителството - жените настояват, че не трябва да бъдат притеснявани, а мъжете се оплакват колко са се променили жените им след раждането…

-- Това не означава, че тези жени са болни, нали?

Няма нищо лошо в това една жена да се чувства сексуално апатична за година или две, защото има други приоритети. Както казах, желанието идва и си отива на вълни. Въпреки това, една жена трябва винаги да има предвид, че е сексуално създание! Страстта е там, вътре в нас, и ние имаме достъп до нея всеки път, когато поискаме.

Самостоятелно живеещите жени също трябва да помнят, че липсата на партньор не ги лишава от сексуално удоволствие и че мастурбацията, въпреки нашите културни стереотипи, не е нито тъжна, нито срамна. Жена, която е в контакт със сексуалната си енергия, е по-общителна и отворена към флиртове, по-креативна и много по-весела.

-- А какво ще кажете за жените, които никога не са изпитвали сексуална възбуда?

Това не е постоянно здравословно състояние. Много жени никога не са изпитвали похот, просто защото не са сексуално отворени. Защо? Може би са били възпитавани като "доброто момиче, което не бива да прави секс". Тези жени не са студени, може просто да им е трудно да изразят своите положителни емоции, защото през целия си живот са били принудени да ги потискат. За тях отварянето към други хора, флиртуването и следването на желанието изисква кураж. Тези жени виждат похотта като нещо мощно, смятат го за вцепеняващо…

-- Какво друго може да ги прави сдържани?

Страх от забременяване, критична самооценка или притеснения относно мнението на партньора – как точно ги възприема той, наистина ли ги желае. Или пък вманиачена мисъл за бившите любовници на партньора им: "С кого е спал? Било ли му е по-добре? Дали го привличам повече?"

-- Какво съветвате мъжете, които искат да правят секс със своята партньорка, но тя не желае да бъде притискана?

Трябва да ѝ каже, че иска секс, но също така да ѝ даде толкова време, колкото ѝ е нужно. Аз не съм поддръжник на постоянния анализ на ситуацията - по-скоро бих призовала към подкрепа и търпение. Той може да се опита да запази физическата близост, като нежно покаже своята привързаност. Със сигурност не трябва да се гневи. Защото честото мърморене отстрана на партньора кара жените да си мислят, че сексът е единственото, което го интересува.

Трябва също да подчертая, че ако една жена иска известна сексуална „почивка“, тя открито трябва да информира партньора си за решението си. Ако е достатъчно зряла, ще му каже, че се нуждае от време и ще го увери, че проблемът не е в него, а неин личен период.

-- Как може тя да преодолее този период?

Често жените имат проблеми в леглото, защото са научени, че сексът не е тяхната отговорност. А жените трябва не само да инициират секс, но също така да отправят очаквания. Как иначе могат да работят върху себе си? Да гледат порно? Да мастурбират пред компютъра? Не много жени харесват това.

Бих препоръчала някаква физическа активност, която да подобри настроението им на биохимично ниво и може би повече творчество - от време на време трябва да се опитваме да правим нещо спонтанно, без задължения или срокове. След това можем да започнем да работим върху нашето въображение.

Работата по сексуалността на жената се основава предимно на работа с ума на жената.

В края на краищата сигналите се движат от нашия мозък към нашия клитор – а не обратното.

-- Как точно изглежда тази "работа"?

Много често идеите на жената за това, което би я запалило сексуално,  са далеч от действителността. Жените са склонни да разчитат на фантазиите от младостта си, забравяйки, че всичко се променя с възрастта – включително нашите еротични желания.

Говорете за това с вашите приятелки, попитайте ги какво те намират за сексуално възбуждащо – и това може да проработи и за вас. Направете някои изследвания, четете романи на Анаис Нин, четете и други романи и гледайте филми - не непременно порнографски.

Ние сме културно програмирани да чакаме принцът, който ще знае точно как да задоволи нашите сексуални нужди. Истината е, че нашето сексуално щастие и задоволство зависят единствено от нас.

-- А какво бихте посъветвали двойка, чието желание избледнява?

Да го приемат. Страстта обикновено намалява след третия месец от връзката, но това не винаги е свързано с любовта. Дори бих искала да подчертая, че любовта може лесно да бъде разрушена, ако сме твърде близки с партньора си. Сексът харесва индивидуалността и отдалечеността.

Всеки сексуален наръчник настоява: "Бъди мистерия за своя мъж." "Предсказуемостта работи в приятелство, но не и в леглото."

Харесва ни да познаваме някого отвсякъде и сме склонни да му се поднесем на тепсия. Но така хората започват да се задушават в отношенията си. Изглежда, че имат чудесна връзка, но в един момент започват да се чувстват неспособни да я запазят и решават да се разделят.

Да се отличаваш от другия е ключът към добрата връзка - най-добре е партньорите да не работят заедно, да имат свои собствени приятели и индивидуални интереси.

Познавам много жени около 40 или 50 години, които решиха да бъдат по-мистериозни в новите си отношения. Те пътуват, срещат нови хора и внезапно от домакини или "охладнели" жени, чийто сексуален живот някога е бил ограничен до мисионерска поза, откриват нови вълнуващи техники и се превръщат в истински сексуални демони!

Още:

Жената, която отговаря за секса на нацията

50 нюанса червено

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross