fbpx
Кампании

Светът празнува кърменето и живота!

31 юли 2018

В „Майко мила!“ сме щастливи да споделим с вас старта на Световната седмица на кърменето, която се празнува всяка година от 1 до 7 август с цел да насърчи кърменето и да подобри здравето на бебетата в цял свят.

Глобалният празник на кърменето протича под мотото "Кърменето: основа на живота" и за поредна година отбелязва приемането на декларацията Innocenti през август 1990 г. от СЗО, УНИЦЕФ, правителствени представители и други организации за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето.

Според Innocenti насърчаването на всички жени да хранят своите бебета през първите шест месеца изключително с майчино мляко трябва да бъде глобална цел. След този период децата трябва да получават достатъчно количество подходяща за възрастта им храна, но да бъдат кърмени до двегодишната си възраст или дори по-дълго. „Тази идеална форма на детското хранене може да бъде осъществена, ако жените бъдат подкрепяни да кърмят децата си от всички свои близки и от властите в страната, в която живеят", казва се в текстa на декларацията.

Тази година СЗО, УНИЦЕФ и партньорски организации имат за цел да популяризират именно значението на силната емоционална и професионална подкрепа, от която се нуждаят майките, за да започнат да кърмят бебетата си в рамките на първия час след тяхното раждане.

У нас в събитията в рамките на Световната седмица на кърменето се включват редица организации, сред които Ла Лече ЛигаНационална асоциация "Подкрепа за кърмене", Алианс на българските акушерки, Фондация "Нашите недоносени деца", както и Регионалните здравни инспекции в цялата страна.

По повод Световната седмица на кърменето „Майко мила!" ви припомня два чудесни текста по темата: За жените кърменето и правото на избор и От кърмене спомени има - и то какви!

Съвсем скоро ви запознахме и с разкритията за опитите на представители на администрацията на Доналд Тръмп да блокират одобрението на Международната резолюция за насърчаване на кърменето в текста Кърменето не е за всеки – особено за Тръмп.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross