fbpx
И аз съм човек

Свекърва ми е супер!

7 декември 2019

Говорили сме си какви са сигурните знаци, че свекървата не ни харесва, затова сега е ред да кажем как изглеждат нещата, ако майката на партньора ни не иска да се отърве от нас завинаги, а напротив – държи се прекрасно. Риса Кърслейк разказва възторжено за своята "втора майка" и макар разказът ѝ да изглежда леко като хвалба, не се фиксирахме върху това, а по-скоро ни накара да се замислим какви ли свекърви ще бъдем някой ден... Май предпочитаме да сме като тази.


Какво ви идва наум като чуете "свекърва"? Мари Бароун (майката на Реймънд от "Всички обичат Реймънд", бел. ред.)? Серсей Ланистър ("Игра на тронове", бел. ред.)? Жената, отгледала мъжа ви, е забавна и приятна, или е властна и взискателна? За мое щастие, моята е от първите. Макар че не се виждам на шопинг пътуване с нея, втората майка в живота ми е направо чудесна. Другите свекърви определено може да научат доста от нея. Ето защо:

Не ни се бърка

Свекърва ми изчака няколко дни, преди да ни посети, след като ме изписаха от болницата с бебето. Настанихме се вкъщи с новородено, започнахме непознатия и често страшен живот на новите родители и трябва да ви кажа, че тези първи няколко дни са ми в мъгла. Когато родителите на мъжа ми дойдоха да ни посетят, седнаха на дивана, взеха внучката си и не прекалиха с нашето гостоприемство. Свекървата ми продължава да се държу по същия начин през последните няколко години, опитвайки се да се фокусира върху това да бъде чудесна баба, а не нещо друго. Отгледала е способен син и имам огромно уважение към нея заради това, че му дава шанс да бъде родител, вместо да му казва какво би трябвало да прави.

Няма време да драматизира

Свекърва ми е отраснала в провинцията и отгледала пет деца. Драмата и преиграването нямат място в живота ѝ. Всъщност, когато влезе в стаята, можеш веднага да почувстваш спокойствието, което излъчва. Интриги, тайни, шушу-мушу: няма време за такива неща. Истината е, че всички сме чували истории за свекъри и тъстове, които постоянно търсят внимание и се намесват в брака на (поне) едно от децата си. Моята свекърва е отгледала своите по такъв начин, че очаква те да се грижат за собствените си семейства, а не за нея.

Не ме критикува

Отношенията ни може и да започнаха малко бурно, но свекърва ми е човек с характер. Знам каква късметлийка съм да имам такъв човек, който ме уважава и като майка на внуците си, и като съпруга на сина си. Обсъжда със съпруга ми всички свои опасения и за 13 години, откакто е в живота ми, веднъж не ми е казала нещо лошо.

Отнася се с всичките си внуци по един и същи начин

Не само че драмата и критикарството нямат място в живота ѝ, но съм ѝ невероятно благодарна и заради факта, че има 10 внуци, към които се отнася по един и същи начин. Никой не е по-специален от другия и дори не съм сигурна дали си дава сметка колко високо оценяват това децата ѝ.

Знае кога да запази мнението си за себе си

Имало е доста случаи, в които свекърва ми е можела да се намеси. Можела е да ни стовари тонове съвети, докато израствахме като семейство. Дори когато минахме през борбата с безплодието, преди да се роди дъщеря ни, нито веднъж не даде непоискан съвет. Дори и да не е разбирала или одобрявала лечението, през което преминахме, не каза нищо освен "Ще се молим за теб!" Със съпруга ми чувствахме подкрепата ѝ, въпреки че не сме говорили много за това. И когато дъщеря ни се роди, тя изслушваше историите ни и не се възмущаваше от това какви родители сме, което, сигурна съм, беше доста по-различно от това, с което е свикнала.

Съпругът ми е човекът, който е днес, благодарение на нея

Може би най-важното нещо е, че свекърва ми е отгледала добър, мил и любящ син. Научила го е как да се отнася с една жена и какво означава да се грижиш за семейство. Първата връзка на дъщеря ми с мъж ще е с баща ѝ и благодарение на доброто възпитание от родителите му, дъщеря ми винаги ще знае, че татко ѝ е един от добрите – точно такъв човек се надявам, че ще доведе вкъщи някой ден.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross