fbpx
от 0 до 3 години

Рутина му е майката. Колко е важна тя за развитието на бебето

21 март 2024
къпането на бебето е част от рутината

Често чуваме, че установяването на рутина и навици е много важен аспект в отглеждането на нашите деца. А също и че бебетата се радват на рутината. Но защо е така? И какви са тези рутини или навици, как и кога да ги прилагаме? Ето някои възможни отговорите.


Рутината е поредица от дейности, които извършваме всекидневно или с определена редовност, в определени моменти и часове. Това са действия, които се поддържат по график и по относително подобен начин. Всички ние имаме свои собствени рутини, по които организираме деня си. Започваме от момента, в който се събудим, и продължаваме до момента, в който си легнем. Това включва работа, различни хранения, физически упражнения, домакински задължения, моменти на отдих и т.н.

За всяко бебе има три основни дейности, които можем постепенно да установим като рутинни. Това са хранене, време за лягане и време за къпане.

Защо бебетата се нуждаят от рутина?

От най-ранна възраст децата се радват на всичко, което се повтаря. И няма значение дали е една и съща приказка, прочетена стотици пъти, любима песен, собствен „ритуал“ за лягане, игри с повтарящи се действия. Цялата тази дейност, която се повтаря по установен начин ден след ден в живота на бебето, е здравословна, защото му дава сигурност. Благодарение на повтарящите се дейности бебето знае какво да очаква. То научава какъв ще бъде денят му, кой е с него и кой се грижи за него. И детето може да разчита на тази досадна и уморителна за родителите повторяемост, за да се развива, играе и расте свободно.

Бебе, което знае, че през деня ще бъде хранено в определени часове, че ще има време за игра, ще бъде изкъпано и готово за почивка през нощта, е бебе, което расте с по-голяма сигурност, че ще получи всичко, от което се нуждае. В повечето случаи то става предвидимо бебе и това допринася за вашето спокойствие. 

Бебе, за което всички дни са различни, ще расте в поредица от импулси, без да знае дали те ще бъдат задоволени, или успокоени. И е вероятно да се чувства по-неспокойно или разтревожено.

Рутината е набедена за нещо лошо, защото обикновено се свързва със скука. С някакво повтарящо се задължение, а не с удоволствие. Но в точното количество тя е много необходима, за да расте бебето с чувството и знанието, че е доволно, обгрижвано и в безопасност.

Това означава ли, че рутината на бебетата не трябва да се променя?

Понякога, тъй като знаем, че спазването на рутина е здравословно за бебето, започваме да вярваме, че тя е „свещена“. Но това е прекалено. Не трябва да се придържаме изключително пунктуално към графици и дейности. Няма да причиним никаква вреда на бебето, ако понякога „нарушим“ рутината да излизаме, да си лягаме или да ставаме по-късно, да си вземем ваканция и изключим графиците или да го оставим да спи с нас (защото е болно или сънува кошмари). Точно тези изключения от правилото са в известна степен дори здравословни. Те ни дават почивка от организирания живот, дават ни спонтанност и ни успокояват. И затова им се радваме.

Как и кога да установите рутината?

Създаването на адекватна рутина за бебето е процес, който се изгражда стъпка по стъпка. И се променя, за да се адаптира към различните етапи от неговото развитие. През първите месеци от живота си бебето ще се нуждае веднага от вашия отговор на неговите изисквания и нужди (глад, сън и т.н.). Така че най-хубаво за него е да отговаряте всеки път, когато има нужда. Независимо дали иска да го кърмите, да го държите на ръце, да го приспите, ако се е събудило през нощта.

Тялото му лека-полека ще се подготви да прекара цялата нощ, без да получава храна. И ще може да понесе време за изчакване между неговата нужда и вашия отговор. Дори понякога ще се изненадате да видите, че преди да тръгнете да го „спасявате“, то само ще успее да се успокои или забавлява.

Що се отнася до храненето, вашето бебе ще може да превключи от кърмене или шише на поискване към определени часове за хранене (например на всеки три или четири часа). След това ще научи за различните хранения за деня, ще се научи да чака и да се подготвя за тях.

Време за сън и време за къпане

Моментите на сън и бодърстване също включват процес на обучение, тъй като новородените не различават деня от нощта. Може да им помогнете, като настроите ритъма на цялата къща към тези моменти. Това включва осветление, ниво на шумове, тонове на гласа и т.н. Освен това трябва да ги учите от малки да свързват деня с дейност, а нощта с почивка. 

След като бебето е биологично готово да прекара няколко часа без хранене, може да установите и непрекъснат режим на сън. Разбира се, това няма да стане за един ден или дори седмица. И в началото ще ходите при него всеки път, когато се събужда през нощта. Освен ако не е митичното бебе еднорог (де такъв късмет!).

Времето за къпане също може и трябва да бъде част от вашето всекидневие. И то в близки часове. Може да се направи последователност, като се започне от главата към краката (или обратно), като се назове всяка част от тялото му, така че то да започне да ги познава и различава.

Говорете на бебето

При всички тези дейности ще ви се струва, че бебето не разбира какво правите или казвате. Но езикът на разбирането се развива много преди говоримия език. Вашето бебе наблюдава и разбира много повече, отколкото си мислите. Затова е толкова важно за неговото учене и развитие ​​да придружавате всяка дейност от деня с пример, с думи и с жестове, като му казвате и обяснявате какво ще се случи.


Автор: Ана Маринон

Ана е клинична психоложка, посветила се на превенцията, ръководството и лечението на проблеми в перинаталната психология. Работи в областта на терапията за двойки, психообучението на родители и семейната терапия.

Оригиналът на материала може да прочетете тук

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross