fbpx
Новини

Родителите, отглеждащи децата си сами, са оценявани по-високо в работата

22 юни 2020

Постигането на равнопоставеност на работното място често изглежда като трудна битка, особено щом човек стане родител. Години наред проучвания, провеждани в САЩ, показват, че работещите майки са едва ли не финансово "наказвани" и смятани за по-малко компетентни и не достатъчно отдадени на работата, пише Parents.

От друга страна изследванията сочат, че когато мъжете станат бащи, може и да започнат да изкарват повече пари и да бъдат приемани по-добре в работата си. Едно проучване от 2014 г., базирано на данни от национално продължително изследване на младежта, проведено от 1979 до 2006 г., показва, че заплатите на жените намаляват средно с по около 4% за всяко дете, което имат, докато при мъжете се увеличават с 6% за всяко от децата им, стига да живеят с тях.

Схващането, че заплащането при мъжете се влияе позитивно, само когато живеят с децата си, става предпоставка за следващи проучвания. Юргита Абромайвисают, кандидат-доктор по социология от Университета в Аризона, наскоро е провела експериментално изследване, което проследява как са приемани на работното място самотните родители в сравнение с майките и бащите в брак и с хората, които нямат деца и не са във връзка.

Абромайвисают помолила 160 колежани да оценят молбите за работа на фиктивни кандидати със сходен опит. За кандидатите се знае, че се борят за висша мениджърска позиция в компания за комуникации. Освен това на участниците в проучването е дадена и информация за пола, семейния статут и наличието на деца у кандидатсващите, а оценката се прави след поредица от въпроси. ("Родителите, отглеждащи децата си самостоятелно, са представени като дейни, амбициозни и квалифицирани", отбелязва изследователката.) Изводът е, че самотните родители не усещат наказанието на майчинството и поощрението при бащинство, както се случва при женените мъже и жени.

"Този вид "наказание" не важи за майките, които отглеждат децата си сами, в степента, в която се прилага при омъжените майки. Когато се знае, че една жена отглежда децата си сама, към това, че е основният човек, грижещ се за тях, се добавя и фактът, че тя е и човекът, който изкарва дохода в семейството и няма на кого да разчита за това", обяснява кандидат-докторът по социология.

В сравнение с жените, които не са във връзка и нямат деца, самотните майки не са смятани за по-малко компетентни и посветени на работата. И вероятността да бъдат наети или повишени в сравнение с конкурентките си без деца не е малка. Но изглежда не получават допълнителен бонус, както и самотните бащи.

"Самотните бащи, освен че изкарват хляба в семейството, са и хората, които се грижат за децата. Явно това предполага съждението, че те са повече посветени на семейството, отколкото женените мъже, което елиминира шанса за бащинското "поощрение", отбелязва Юргита.

Тези открития със сигурност трябва да бъдат задълбочени, а с тях да се задълбочи и разговорът за социалните стереотипи към работещите родители.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross