fbpx
И аз съм човек

Родителите, които ни чакат на детската площадка

22 август 2017

Дори да нямате дете, посетете (с изследователска цел) близката детска площадка, където ви обещаваме да видите микрообщество, което не съществува извън защитните врати на градинката или площадката. Няма още достатъчно антропологични обяснения за този феномен, затова разчитаме на свидетелските показания на оцелели родители. Ако има тук баби и дядовци, споделете - такива ли бяха родителите едно време?

Кажете си честно, а вас има ли ви тук в този списък?

Социалната пипируда

Вие може да сте там с детето си, но тя не е. Тя дефилира на детската площадка. Социалната пеперуда познава всички майки от квартала и знае, че привечер те ще са на площадката, затова няма да припари и 50 метра до катерушките, ако не е с току-що поставен грим, с прическа и най-новите си, естествено skinny, дънки.

Майката-аниматор

Не знаем това някакъв вроден талант ли е или проклятие, но сме виждали такива майки. Преди да се усетим, всички деца на площадката се струпват около нея, защото тя им показва, ей така между другото, как от две клечки, листо и празна бутилка от минерална вода може да се направи домашна електроцентрала, задвижвана от слънцето, която изпуска сапунени мехури и пее песента на Сънчо. После, пак така между другото, небрежно им обяснява колко е важно да почистват след себе си и дори не забелязвате с каква скорост всички дечица подхващат и изчистват околията по собствено желание (а вие не можете втора година да накарате дъщеря си да си забърсва устата след ядене). Такива родители веднага трябва да стават учители!

Таткото DILF

Джейсън Момоа...една истинските причини да гледаме "Игра на тронове".

Ако знаете какво е MILF, знаете и какво е DILF. Ако не знаете, ... ами да кажем, че има много симпатични татковци. Татковци, при това симпатични, се срещат на детските площадки горе-долу толкова често, колкото зебра в трамвай, затова ако срещнете такъв, снимайте го, да оставим в архив за поколенията изследователи. Може да е 2017-та година, може все повече бащи да си ползват полагаемия отпуск за отглеждане на дете вместо майката, но гледката на добре изглеждащ, млад, здрав и грижовен татко, който не допълва льокането на бира и пушенето на детска площадка с редки погледи какво прави синчето в същото време, е все още рядкост.

Черната станция

Тя е там, всеки ден, всеки следобед, всяка вечер. Познава всяко дете по име, родителите му, бабите му, дядовците му, съседите му. Тя знае кой какво яде, кога е акал, дали е ваксиниран и чии родители (ще) се развеждат. Ако за първи път отивате на тази детска площадка, няма страшно - тя е вашият пътеводител и ще ви запознае с други родители, с които имате поне едно общо нещо.

"Тц, тц, тц! Не така, дете!"

Винаги, на всяка площадка, има ПОНЕ една баба, майка, татко или леля, която се изявява като оперативен работник. Обикновено бихте аплодирали такива лели, баби, майки и татковци, защото опазват обществения ред и безопасността на децата, но леко се обостряте, когато тя/той каже на ВАШЕТО детенце, че е ТВЪРДЕ ГОЛЯМО за люлката и трябва да слиза веднага.

Непознатото присъствие!

Най-вероятно това сте вие, ако днес за първи път стъпвате там. Ако не сте вие, обикновено е нечий татко, който по изключение не е на работа тази сряда и е извел детето, но на площадката не го познават, не са го виждали, кой е тоя човек, с кое дете е, какво работи, защо не е на работа, ще идва ли пак, дали пуши, женен ли е, къде е майката, а баба нямат ли??

Майката тигрица

Няма как да я пропуснете - тя е залепена като дъвка за някое детенце, пази му сянка от слънцето, пази го да не пипне мръсната пейка, да не ожули коленце на пързалката, да не счупи нокът на люлката, да не се залюлее твърде силно, да не вземе да се разсмее много, че ще се напишка, да не пие вода, че ще му се подуе коремчето, да не тича, защото ще се изпоти, да не се запознава с други деца, защото не се знае от какво са болни и така нататък.

"Вашето започна!"

Ех, тези родители са най-любими. Идва нашето с насинено око в истерия, а тя казва, че нейното не е виновно, защото НАШЕТО ГО Е ПОГЛЕДНАЛО НАКРИВО. Нейното никога не е виновно, то е или просто дете, или другото дете е започнало, или е трябвало да му покажат на нашето как се прави. Изобщо, най-любими са ни родителите, които използват детската площадка като сцена от Съдебен спор.

Родителят непукист

Тръшкащо се дете? Някой там пищи? Дъщерята яде пясък? Синът си мята сандала във въздуха? Ами да, детските площадки са за това, децата да изразходват енергия. По-добре да вилнеят тука, като обладани от зъл демон, отколкото аз да се развилнея утре на някое кръстовище от нервен срив, си казва този родител и да ви кажем честно, напълно е прав!

Работещата майка

По някаква причина тази майка се налага да е тук, вместо някъде, където работи. И, горката, се опитва да съвместява конферентните си разговори с австрийските си колеги с наглеждането на поколението, което покорява катерушката. От време на време натиска MUTE бутона на телефона си, за да окуражи детето си. Не я обвинявайте, не я сочете с пръст и не цъкайте с език, защото и вие не сте Ален Делон!

Майките-кърмилници

Тук и дума няма да обелим за кърмещите майки, защото това е най-естественото нещо на света и няма да спорим по този въпрос. Става дума за майките, които искат да сложат край на световния глад, да изхранят всяко дете и да захлебят цялата нация! Колкото и да им се радваме за милите жестове, все пак сме, как да се изразим... с малко противоречиви чувства към това непознати да дават на децата ни чипс от чантата си. Моля. Не. Го. Правете. Благодарим.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross