fbpx
И аз съм човек

Роботи и хора с увреждания: нов отбор сервитьори в Япония

14 декември 2018

Сервитьорите-роботи не са нова концепция в технологичната и ресторантьорска сфера. Те вече се използват в няколко кафенета, като в ресторант Naulo в Непал, например, работят трима хуманоидни сервитьори, наречени "Gingers". Стартиращата компания Ory Lab обаче разработва тази концепция на съвсем ново ниво, пише BoredPanda.

Този месец Dawn Ver Beta - временно кафене в Токио - използва роботите на Ory Lab, за да обслужва клиентите, но най-блестящата част от услугата е, че всички роботи са дистанционно контролирани от хора с тежки увреждания. Целта, както се досещате, е хората, които не мога да се движат, да получат по-голяма независимост в живота си.

Повечето от хората зад роботите страдат от заболявания като амиотрофична латерална склероза (ALS) и други увреждания на гръбначния мозък. Те управляват машините, наречени OriHime-D, от своите домове и им се плаща по 1000 йени ($ 9) на час.

Роботите са контролирани с помощта на компютър, който улавя движенията на очите на болните хора. Това им позволява да движат роботите, да ги карат да вдигат предмети и дори да говорят с клиентите.

"Искам да създам свят, в който хората, които не могат да се движат, също могат да работят", каза Кентаро Йошифуджи, изпълнителен директор на Ory Lab. Inc.

Кафенето засега обаче е само в бета етап и ще бъде отворено едва няколко седмици. Създателите му все още набират средства за постоянното му отваряне през 2020 г.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross