fbpx
И аз съм човек

Рикша, роботи и уроци по балет за децата на квАРТал фест

14 септември 2017

Цветният и много разнообразен фестивал квАРТал ще се развихри в един от най-колоритните райони на София този уикенд, а децата ще имат не една и две причини да го посетят.

От 15 до 17 септември, в карето между бул. „Дондуков“, бул. „Мария Луиза“, бул. „Левски“ и бул. „Сливница“, те ще имат възможността да редят пъзели, да видят с очите си истинска рикша, да програмират роботи, да се запознаят с тайните на калиграфията и ситопечата, и какво ли още не!

Ето и малко поробности за всички забавления:

Рикшата, която има за цел да популяризира балансираното хранене сред малки и големи, ще обикаля по ул. „Цар Симеон“ на 16 и 17 септември от 16:30 до 19:30 часа. Непременно се опитайте да я пресрещнете, защото в нея децата открият свежи и вкусни плодове и няколко специални изненади.

В SOHO, на ул. Искър 4, малките фестивални посетители ще могат да посетят различни работилници и ще видят наживо грънчарското колело на художника Марио Ангелов.

Там ги очаква и вълнуващо запознанство с технологиите, благодарение на център Технократи, който ще представи дейността си с отворени работилници на 16 и 17 септември, от 12 до 19 часа.

В него децата ще могат да сблъскат умовете и въображението си със съвременните технологии и ще могат да се занимават с роботика - конструиране, изчисления, природни закони (съпротивление, верижна реакция и др.), сензори и създаване и програмиране на собствен робот. Най-любопитните ще могат да участват и в научни експерименти за добиване на чиста енергия, а освен това ще научат какво е глобално затопляне или парников ефект, какви видове енергийни източници има и какви са техните плюсове и минуси.

Пак на ул. Цар Симеон, на 16 и 17 септември, ще се състои работилница за най-креативните деца, които ще видят отблизо как изглежда сито-печатът и ще могат да направят своето първо произведение.

Улицата и ателиетата, разположени там, ще предложат още уъркшоп за деца и възрастни с уникална двуметрова „дръм-машина“, както и програма за четящи хлапета, йога програми, езикови ателиета, народно пеене и приложна наука.

Децата ще се научат какво означават думичките оригами и декупаж, ще видят как се правят накити, как се надписват картички, ще се докоснат до тайните на калиграфията и декорацията.

Малките музикални таланти пък са добре дошли в читалище Ценко Церовски 1946. На 15 септември там ще ги чака прима балерината Красимира Колдамова с безплатен урок по балет, а на 16-ти ще гостува вокална трупа “Смехоранчета”, които са приготвили демонстративни изпълнения на солисти лауреати от трупата и прослушвания на деца.

Разбира се, ще можете да идете и на кино - в тазгодишното издание на КвАРТал Дом на киното поема инициативата да запълни част от свободното време на хлапетата с френския анимационен филм - “Дългият път на север”.

С това забавленията въобще не се изчерпват – очакват ви още много занимания и любопитни преживявания, за които можете да разберете в събитието, както и в официалната страница на квАРТал Фестивал 2017!

Ето и пълната програма на фестивала

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross