fbpx
Новини

Религиозна анти-вакс група в Япония се извини за пламването на морбили

21 февруари 2019

Религиозна анти-вакс група се извини за ролята си в пламването на морбили в Япония, пише Quartz.

В момента в Япония се справя с най-тежкото огнище на морбили, пламвало в страната в рамките на десетилетие, като част от случаите са свързани с религиозна група, която не вярва в медицината.

Според информация на японското министерство на здравеопазването, публикувана на 19 февруари, към 10 февруари е имало 167 заразени с морбили души в 20 префектури. От докладваните случаи, 49 от тях са били в префектура Мие в Западна Япония. Местните медии съобщават, че големият брой случаи в Мие могат да бъдат свързани с религиозна организация, наречена Kyusei Shinkyo, след като няколко души са открили, че са се заразили с морбили след присъствието си на семинар, проведен от групата в град Цу в края на миналата година.

Според уебсайта на групата, основана през 1970 г., „медицината може да предизвика болести“. Последователите ѝ вярват в лечението на болестите чрез „Божествена светлина“.

В края на януари обаче групата публикува изявление (на японски език) на своята интернет страница, в което се извинява за отговорността си за избухването на морбили, и заявява, че ще се моли всички засегнати да се възстановят възможно най-скоро; в изявлението се посочва и необходимостта от сътрудничество със здравните власти за предотвратяване на разпространението на вируса. Групата заявява още, че някои от нейните членове не са били ваксинирани и са се заразили, в резултат на което са причинили „смут“ в обществеността. Съобщава още, че временно ще прекъсне срещите и семинарите и ще преустанови публикуването на препоръки за „чудотворно“ лечение на своята страница.

През последната година в Европа, САЩ и други части има увеличение на броя на случаите на морбили, напомня Quartz. Случаите в Европа за 2018 г. са рекорден брой. Във Филипините над 130 души, най-вече деца, са починали от морбили от януари насам, а повече от 8 000 са болни.

Ситуацията в България:

Към 20 февруари в страната ни има регистрирани 32 случая на морбили. В Благоевград са 26, в София – 4, в София-област и Хасково – по един. Най-много са заболелите между 1 и 4 години, които са 16. На 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация.

От вчера мобилен лекарски кабинет със специалисти от столичната регионална здравна инспекция ваксинира срещу морбили хората от столичния квартал "Христо Ботев" в столицата, където бяха открити първите случаи на морбили в София.


Още за алтернативното лечение:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross