fbpx
Здраве

Различните видове кашлица – как да ги разпознаем

19 февруари 2021

Детската кашлица е кошмар за всеки родител, но когато сме поне минимално информирани за различните видове кашлица, се чувстваме и по-уверени в подхода си.

В този текст, който идва с подкрепата на ZANO, сме събрали препоръки от лекар – педиатърът д-р Таня Андреева, и кратко описание на типовете кашлица, за да сте малко по-спокойни, когато чуете детето да кашля.

ZANO пък ще са до вас в процеса на профилактика и лечение на инфекциите на дихателните пътища с техния най-малък, безшумен и ефективен инхалатор, с помощта на който детето ви ще премине през това предизвикателство спокойно и леко.


Всеки родител е преживявал момента, в който детето му пипва някой вирус и за първи път се разболява малко по-сериозно. Изведнъж от него започват да излизат ужасяващи кънтящи звуци, които звучат сякаш кашля не дете, а някаква огромна машина. 

Понякога кашлицата може да продължи със седмици и много родители се чувстват виновни, че не знаят какво точно да предприемат, за да я спрат.

Разбира се, че първото, което трябва да направим, е да заведем детето на лекар, но отделно от това е добре да се информираме малко по-задълбочено по темата. 

Кашлицата звучи различно според типа респираторно заболяване и понякога можем да се ориентираме има ли причина да се притесняваме или можем да изчакаме с лекарския преглед до следващия ден. 

От Майко Мила се допитахме до доктор Таня Андреева, детски ревматолог и педиатър, за да разберем има ли как да различаваме типовете кашлица макар и да не сме лекари.

„Кашлицата е защитен рефлекс на организма и механизъм за очистване на дихателните пътища. Има различни видове кашлица но в най-общият случай родителите я определят като влажна и суха. Аз бих добавила и лаещата (кънтящата) кашлица при ларингит, която е спешно състояние при бебетата и малките деца. Тя се дължи на стичащ се секрет от носа. Случва се при на пръв поглед "безобидна суха кашлица" детето да е с бронхиолит и дори да се наложи болнично лечение“, обяснява д-р Андреева.

„Важно е да се потърси лекар, когато кашлицата влошава общото състояние на детето - стане честа и пристъпна, наблюдаваме учестено или шумно дишане, хлътване на междуребрията, висока температура, както и когато кашлицата продължава повече от 5-6 дни, дори и състоянието на детето да е добро. При всички случаи на кашлица инхалациите с физиологичен разтвор и поставянето на детето в седнало положение ще подобрят моментното състояние“, ни каза още тя.

По думите на д-р Андреева средата на живот безспорно се е променила много последните 50 години -  големите градове са пренаселени, а въздухът е значително по-мръсен. Отдалечили сме се от природата и сме се затворили в апартаментите. Урбанизацията, прекалената стерилност в съвременните жилища, липсата на контакт с природа и животни са само част от предпоставките за увеличаване на алергичните заболявания, от една страна. 

От друга страна, децата, а и ние, възрастните, прекарваме почти целия ден в тесни, затворени пространства. В детските градини и училищата децата са по 25-30, затворени в една стая по 8-9 часа дневно и в комбинация със замърсения въздух на големите градове това води до чести дихателни инфекции. 

За да сме малко по-подготвени и информирани по темата с детската кашлица, направихме и кратко описание на различните ѝ типове, така че, когато детето се разболее, да можете с „просто ухо“ да разберете за какво става въпрос:

Лаеща кашлица

Както името само говори, това е кашлица, която звучи като лай, и е последното нещо, което искаме да чуем от детето ни. Уви, някои вирусни инфекции водят до възпаление на ларинкса и трахеята, откъдето идва и този звук при кашляне.

Понякога кашлицата се успокоява през деня и се влошава вечер, а също така се случва да се чуе и „свирене“ при поемане на дъх. Такъв тип кашлица се успокоява от свеж въздух или пък от топла баня – заради парата.

Влажна кашлица

Тя обичайно е съпроводена с хрема, възпалено гърло, насълзени очи и липса на апетит. Причината често е настинка. Може да продължи до 2 седмици, а лечението е свързано с прочистване на носа и взимане на мерки за овлажняване на въздуха в помещението, в което стоите.

Нощна суха кашлица 

Тя е от най-досадните и неприятните типове, защото може да продължи дълго, а и се случва детето да се буди от нея. Понякога се дължи на астма, заради която се образува мукус в белите дробове, но не е задължително това да е причина в 100% от случаите. Случва се и да е някаква алергия.

При тази кашлица със сигурност трябва да направите консултация с лекар, за да се установи дали става дума за астма и ако да – да се предприеме съответното лечение.

Магарешка кашлица

Това е т. нар. пертусис или коклюш – заразна бактериална болест, засягаща дихателните пътища. Симптомите включват кашляне по над 20 пъти за едно вдишване, както и трудност при поемане на дъх и издаване на странен звук при вдишване. Това състояние налага моментална лекарска намеса и хоспитализация

Много тежка, влажна кашлица

Ако детето е болно повече от седмица и сякаш се влошава, кашлицата става все по-влажна, а дишането му е бързо, много е вероятно да става дума за пневмония – вирусна или бактериална. Обикновено педиатрите могат да я диагностицират с преслушване, но е добре да се направи и рентгенова снимка и да се предприеме съответното лечение.

И за финал д-р Андреева припомня, че при всички инфекции на горни и долни дихателни пътища инхалацията е лесен и безопасен метод, чрез който без излишни лекарства да се помогне за овлажняването и възстановяването на лигавицата, а когато се налага – и с медикаменти за лечението на самото заболяване (но задължително предписани от лекар).

При инфекции на горни и долни дихателни пътища инхалациите с физиологичен разтвор облекчават състоянието и подпомагат оздравяването и са един незаменим помощник на родителите.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross