fbpx
Раждане

Раждането: поискай всичко и бъди готова да изгубиш контрол

17 декември 2019

Животът постоянно ни среща с великолепни жени, които ни смайват със силата на духа и възможностите си. Два такива много качествени екземпляра са акушерките Йоана Станчева и Илона Нешкова от акушерски кабинет “Зебра”. Освен изключителни професионалисти в своята област, двете са и истински таланти в писането, доказвайки го с историите си в книгите ни “Да оцелееш като родител”.

Днес една от тях - акушерка Илона Нешкова, е в Майко Мила, за да ни разкаже няколко неща за раждането през професионалния си поглед. Но не как протича то физиологично - това се предполага, че го знаем или поне - можем да го научим, а как то преминава като стихия през всяка жена и как тя успява да овладее (или съответно да не овладее) тази стихия. В раждането всичко е възможно - особено загубата на контрол.


Работата на акушерките е такава, че постоянно ни среща с различни хора - жени и мъже. Но има някои неща, много характерни за жените, на които им предстои първо раждане, и те могат да се обединят под общия знаменател - ЗНАМ КАКВО ПРАВЯ, когато всъщност не знаеш.

Безброй пъти съм водила този разговор с чудесни момичета, за които нямам никакво съмнение, че се справят страхотно с всичко в ежедневието си, и които са убедени, че раждането е просто поредното предизвикателство, което имат да преминат, и няма никакъв начин с много желание и ентусиазъм, любов и жертвоготовност да не надвият стихията му и да не възтържествуват, преминали на другия бряг като победители. КОЛКО МНОГО БИХ ИСКАЛА ДА БЕШЕ ТОЛКОВА ПРОСТО!

НО! Има едно нещо в раждането, за което сякаш никой не ни подготвя и много често се оказваме абсолютно сащисани от мащабите му, а именно - ТОТАЛНАТА ЗАГУБА НА КОНТРОЛ. Всяка логика и взаимообвързаност между действия и следствие, с които сме свикнали, не могат да бъдат открити в този, уж познат ни на теория, физиологичен процес в женското тяло.

Свикнали сме, когато се готвим за нещо и сме наистина старателни и упорити, то да ни се отплати с триумф. Образование, работа, хоби, спорт - няма начин да не успеем, ако се раздаваме! Но нищо подобно не можем да очакваме от раждането, като гарантиран краен резултат. И това е най-трудното нещо, за което имаме да се готвим и да научим. (Родителството е същото, но то е доживот и не се наемам да го коментирам.)

И понеже всеки ден виждам най-неочаквани обрати в раждането - жени, за които съм била убедена, че няма начин да не се справят, пропадат в огромната бездна на невъзможното, или обратното - жени, за които съм била готова да се закълна, че още по средата на пътя ще се откажат, са ми скривали шапката с потапянето във вихъра на преживяването и изплуването като супергерои, бих искала да ви кажа няколко неща:

• Поставете се в центъра на това, което ви предстои! Ако по принцип сте склонни да правите жертви и да пестите на околните труд и ресурс - раждането не е такъв момент!!! Поискайте всичко и бъдете безкомпромисни!

• Не разчитайте на случайността и добрия късмет! Ако някой започне да ви натрапва личния си успех с тази стратегия, подминете го! Гответе се, четете, посетете наистина доказано добър и полезен курс за подготовка за раждането и грижи за бебето (най-вече кърмене!!!), търсете активно информация за болници, лекари, екипи и питайте за цифри - щом някой твърди, че е успешен в нещо, нека го докаже с резултатите си! Ако ви мотае, значи най-вероятно няма с какво да се похвали.

• Въвлечете партньора си наравно с вас в това! Кой и къде е втълпил на българските мъже, че имат правото и привилегията да избират дали да бъдат там, когато децата им се раждат! Не бъдете неразумни, като се съгласявате с тази привилегия! Раждането на дете е работа на двойката и това трябва да се обсъжда още преди вземането на решение да имате дете - всичко в семейството е обща отговорност, още повече - всичко около децата!

• Ангажирайте си дула! ГОСПОДИ!!! Няма по-смислено и важно нещо от професионалната подкрепа за двойката по този супер неравен и тегав път! Няма двойка, която да сме убедили в тази нужда, която после да е съжалила!!!

• Направете си план за раждане, който включва загубата на контрол!

Какво да кажа за финал…

Знам, че заслужавате всичко! Остава и вие да го повярвате!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross