fbpx
Животът с деца

Пътуване, вместо играчки - децата ще оценят, честно!

11 януари 2019

-- Рожден ден: купувате на детето си играчка.

-- 1 юни, Коледа: пак играчка (добре че за имен ден не се подарява нищо, тогава можем да цопнем детето в някой басейн).

-- Нечуван досега успех в училище: игра за PlayStation.

-- Купувате подарък за друго детско парти: давате двуцифрена сума за малка фигурка, от която вашето дете е обсебено...

Ако само чакате повод, за да засипете детето си с подаръци и да се наслаждавате на еуфорията и моментната му благодарност - браво, вие сте от хората, на които им стига тая награда - детското щастие.

Но ако искате да оставите наистина дълготрайна емоция у него, има много по-добър начин да го впечатлите, твърдят психолозите.

И това е добрата стара семейна ваканция/пътешествие, пише The Telegraph.

Според Оливър Джеймс, един от най-продаваните британски автори-психолози, нашите деца не оценяват или пък не искат толкова силно доста от играчките, които купуваме, за да ги направим щастливи.

Проучванията показват, че от 1/5 до 2/3 от играчките, които те притежават, нямат кой знае каква стойност за тях (родителите на пораснали деца, чиито домове са задръстени от кашони със скъпи конструктори, на които вече никой не обръща внимание, ще разберат това).

"От друга страна, децата определено оценяват високо семейните ваканции, както в момента на пътуването, така и дълго след това. Така че, ако искате да харчите пари за нещо, съвсем ясно е кой вариант има по-голям смисъл", казва Джеймс.

Както за много от възрастните, така и за децата преживяванията са по-важни и въздействащи от материалните блага, твърди той. Разликата е в начина, по който хлапетата се радват на пътуванията. Децата виждат света по различен начин, например чрез консумацията.

Да попаднат в ресторант, който предлага домашна оранжада, вместо популярна газирана напитка (или пък да гонят в някой двор истинска, здрава, свободна кокошка) е супер пленително за тях, като всякакви подобни автентични детайли ще останат в съзнанието им и след края на пътешествието.

Чакайте, чакайте, въобще не ми ги хвалете тия пътувания, ще кажете, ако помните едни кошмарни, пълни със скандали семейни почивки, като сте били малки, а и от сегашните - с тия капризни деца, едното теглещо към сладоледа, другото към царевицата, нямате кой знае какви добри спомени.

На това психологът отговаря така: родителите често правят грешката да изберат дестинация, от която детето им ще се впечатли само защото те я смятат за интересна. Ако си падате по това да зяпате архитектура и музеи за съвременно авангардно изкуство, почти сигурно е, че детето ви ще се влачи след вас, изморено по-скоро от скука, отколкото от това ходене (както неколкократно ще заяви). По-добрият подход, казва той, е да позволите на децата си да изследват заобикалящата ги среда и да намерят своите чудеса в нея.

Нещо повече, семейните пътувания позволяват на децата да ви видят в светлина, доста по-различна от тази на прекалилата с кофеина, вечно нервна и припряна майка.

Дори да не са идеални, пътуванията със сигурност ни отделят физически от нашия всекидневен живот, където сме фокусиран върху постигането на най-различни смислени и не толкова смислени цели (като пускането на 4 перални в събота и едночасовото търкане на оня фуга в банята, която ви боде очите след еднодневното почистване на банята миналата седмица).

И докато продължава да се смята, че играчките наистина насърчават въображението, Джеймс твърди, че много от тях днес по-скоро разделят членовете на семейството. А играта трябва да бъде сплотяваща дейност - не само за децата, но и за възрастните, добавя той.

Сигурно е, че няма да спрем да купуваме играчки, но тъй като пътуването остава най-сплотяващата "игра", можем да започнем да пренасочваме детското разбиране за подарък. Като планираме повече семейни пътешествия - и изпълняваме плановете.

Знаем, че много от вас вече са стигнали до този извод и семейните пътешествия са рутина, която изпълняват с лекота.

Но да напомним: всички, които тепърва започват да подаряват на децата си интересни пътешествия, могат да си помогнат със семейния пътеводител на "Майко Мила!" "Стигнахме ли вече?"

Освен, че ще отговори на всичките ви въпроси, свързани с пътуването с деца, с тази книга минимум една година въобще няма да се чудите къде да ходите и какво да правите.

Вътре ще намерите десет подробни, преживени и много забавни пътешествия, осъществени с мисъл за семействата, които ще тръгнат на път, за да ги изпробват!


Още по темата:

Стигнахме ли вече?

Защо не купувам играчки на децата си

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross