Новини

Първи потвърдени случаи на коронавирус в България

8 март 2020

Четири са положителните проби за новия коронавирус, съобщиха от Националния кризисен щаб на извънреден брифинг в Министерски съвет. Два са случаите в Плевен и два в Габрово.

В Плевен положителна проба дава първоначално 27-годишен мъж и вследствие са взети 24 проби на хора от първия контактен ред. От тях има още една положителна – на мъж на 61 години, който е бил в контакт с 27-годишния мъж по време на престоя им в Клиниката по пулмология и фтизиатрия в Плевенската болница.

В Габрово първият установен случай е на 75-годишна жена, взети са 46 проби от контактни хора – от тях положителна е една – на жена от медицинския персонал в Габровската болница.

Пациентите са в добро състояние, като първите две положителни проби излизат, когато мъжът и жената вече се възстановяват.

Активно се издирват всички контактни от първи и втори ред и се търси индексният случай. Не е известно откъде са се заразили мъжът от Плевен и жената от Габрово, тъй като, по първоначални данни, не са били в контакт с хора от рискови зони. Очакват се доста допълнителни проби. От щаба потвърждават, че се работи спокойно и без паника.

И двете болници в Плевен и Габрово работят в карантинен режим – не изписват и не приемат нови лица, освен ако не става въпрос за спешни случаи. В двата областни града ще има допълнителни мерки освен грипната ваканция – предстои да бъдат обявени.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross