Жените могат всичко

Първата жена премиер, довела бебето си на среща на ООН

25 септември 2018

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която по-рано тази година стана майка, отново разби представите за политически етикет, като доведе своята малка дъщеря Нийв (Neve) на Срещата на върха за мира "Нелсън Мандела" в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Ардърн остави бебето в ръцете на партньора си Кларк Гейфорд, докато произнесе речта си пред делегати от 130 страни. После взе бебето в ръцете си и го целуна.

Източник: Australia Times of News

Джасинда Ардърн е най-младата жена, заела поста министър-председател в света и втората действаща като премиер жена в света, родила по време на мандата си (след министър-председателя на Пакистан Беназир Бхуто).

Вайръл майчинството на Джасинда Ардърн започна само няколко дни след като роди на 21 юни. Тогава тя се обърна към своите избиратели чрез Facebook видео, в което едновременно представи дъщеря си и обяви големия пакет реформи, насочен към новозеландските семейства, чиято цел е да направи Нова Зеландия „най-добрата страна в света за отглеждане на деца“. След като 6-седмичният ѝ отпуск по майчинство приключи, Джасинда Ардърн направи и официално представяне на своето бебе, предизвикало хиляди коментари и споделяния в социалните мрежи.

Сега 38-годишната Ардърн беше във фокуса на фотографите, докато си играеше с дъщеря си в компанията на своя партньор – телевизионният водещ Кларк Гейфорд в официалната обстановка на срещата на върха на ООН, посветена на Нелсън Мандела и на мира.

Гейфорд, който е телевизионен водещ, но по-рано заяви, че ще прекъсне за известно време работата си, за да се грижи за Нийв, качи в Twitter снимка на дипломатическия идентификационен номер на първото ООН бебе.

Clarke Gayford
@NZClarke/Twitter

"Искаше ми се да и хвана изненаданите погледи на японската делегация, която влезе в заседателната зала, докато сменяхме пелените“, писа той.

"Премиерът на Нова Зеландия показва, че никой не е по-добре квалифициран да представлява страната си, отколкото работещата майка“, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.

"Само 5% от световните лидери са жени, така че трябва да ги посрещаме възможно най-добре", добави той.

Самата Ардърн обяви, че решението ѝ да присъства на среща на ООН с бебето е изцяло практично, тъй като кърми. В интервю за телевизия NBC тя казва, че управлението на една страна ѝ се е сторило толкова трудно, колкото и да се наглежда бебе на три месеца по време на 17-часов полет.

Още по темата:

Защо Джасинда Ардърн е най-харесваната жена в света

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross