fbpx
Животът с деца

Протест за повече детски градини и училища в София

4 септември 2018

Седмица преди началото на новата учебна година гражданската група „За качествена и иновативна образователна система“ организира протест пред Столична община с искане за незабавно създаване на работна група, която да обсъди възможностите за построяване на нови детски градини и училища.

Столична община да предоставя ваучери, с които да бъде обезщетено всяко дете, останало извън класиранията на детските градини е друго от исканията на протестиращите, които се събират на 10 септември пред сградата на Столична община на ул. "Московска 33" от 10:3- до 12:30 часа.

Освен за построяване на нови градини и училища, протестиращите ще настояват да бъдат обсъдени и възможностите за създаване на физкултурни салони в училищата, в които такива няма.

Средствата за тези мерки да бъдат заложени в бюджета още за следващата година, искат инициаторите на протеста. Работната група да изготви програма, в която се поставят ясни срокове за реализиране на поставените цели.

Ето и другите искания на протестиращите:

- Пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини и създаване на електронна система за кандидатстването в първи клас.

- Осигуряване на средства за назначаване на допълнителен помощник-възпитател за всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата.

- Отстраняване от работа на Директора на Дирекция “Образование” - Мария Минчева и на Ирена Николова - главен експерт в Дирекцията.

Строежи и инвестиции

Протестът идва месец след като столичният кмет Йорданка Фандъкова за пореден път заяви, че тази година ще бъдат открити още две градини – в „Драгалевци“ и в „Красно село“. Тя съобщи това в средата на август при проверка в новопостроената детска градина „Сърничка“ в район „Младост“. Общо инвестициите в строителство за последните  две години са над 31 милиона лева, каза тя.

Общината започва строежа на още 9 сгради, които ще бъдат готови догодина, добави Фандъкова. Новите градини ще са в районите „Лозенец“ – „Кръстова вада“, „Триадица“ – „Манастирски ливади-изток“, „Витоша“ – две сгради, „Нови Искър“, „Искър“, „Подуяне“, „Красно село“, „Илинден“.

В рамките на 11 години местата в детските градини са се увеличили с 16 хиляди, стана ясно от думите на Фандъкова:

"През 2006 в София имаше 32 хиляди места в детските градини, а в момента – над 48 хиляди. Над 16 хиляди са новите места, които осигурихме за децата на София, с изключително целенасочена политика за строителство, в което сме инвестирали над 179 милиона лева", каза още Фандъкова. По думите ѝ в последните 11 години Столична община е инвестирала в строителството на над 90 нови сгради за детски градини.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross