fbpx
И аз съм човек

Продавачката на вагинални яйца и на МЪГЛА за укротяване на деца

10 септември 2018

Може би е простимо да се интересуваш от змийски кремове за вечна младост, пиявици, които изсмукват токсини от тялото ти или сладолед с вкус на кал, който, ако не друго, лекува вечната тревога дали теглото ти е в норма. Не е нормално обаче зад цялата тази индустрия да стоят популярни лица като Гуинет Полтроу, на които немалък брой объркани жени желаят да подражават.

Вероятно вече сте чули новината за холивудската актриса, която ще плати 145 хил. долара в извънсъдебно споразумение след обвинения, че няма научни данни за ефекта на продаваните от сайта ѝ Goop нефритени вагинални яйца. Тя ще върне парите на клиенти, купили тези продукти в периода между януари и август 2017 г.

TomoNews

Полтроу лансира тяхната чудотворност през януари миналата година, обяснявайки, че те помагат за балансиране на хормоните, регулират менструалния цикъл, предпазват от маточен пролапс, увеличават контрола върху пикочния мехур - и това са само част силите им.

Носителката на "Оскар" и антуражът ѝ от проповедници на алтернативната медицина се опитваха да убедят жените, че вагината и шийката на матката са хранилище за интуиция и източник на "сила" и "мъдрост", изброявайки още и още магични свойства, които нефритените вагинални яйца притежават:

- култивират сексуалната енергия

- прочистват пътищата на енергията чи в тялото

- засилват женствеността 

- възобновяват жизнената сила

През последните години промотираните от холивудската звезда вълшебни продукти и услуги (от вагинална парна баня до змийско олио) изградиха имиджа ѝ на шарлатанка, която всеки момент ще поиска публично да ѝ донесат отровна змия, за да покаже върху самата себе си действието на измислена от нея противоотрова.

Още през 2015 г. тя се опита да популяризира вагиналната парна-баня, която, по думите ѝ, помага на жените да освободят енергията си, балансира хормоните им, помага за следродилна депресия и други. 

После бяха нефритените вагинални яйца, за които акушери и гинеколози предупредиха, че могат да внесат в тялото бактерии, които да доведат не само до бактериална вагиноза, но и до изключително опасния синдром на токсичния шок.

В началото на 2018 г., сайтът на Полтроу популяризира и клизмата с кафе за прочистване на дебелото черво от токсини. Интересен момент в промоцията на тази клизма бяха съветите на някой си доктор Алехандро Юнгер. Той не стига, че се опита да пробута на почитателките на Полтроу псевдонаучния термин „мукоидната плака“ (токсичната слуз, която се образувала в дебелото черво), ами  и ги посъветва да разберат повече за нея в Google.

Е, потърсихме в Google и ето какво разбрахме: такава плака не съществува. Освен в рекламните брошури, продаващи продукти и процедури за „детоксикация“ като клизмата с кафе.

Въпреки редовните опити на издания като The Guardian да опровергават полезността на „уелнес“ индустрията на Полтроу, публикувайки мнения на специалисти, актрисата продължи да рекламира десетки илачи и терапии.

На Goop.com, където нефритените яйца се продават за по 66 долара, ще откриете още много потенциално опасни неща, които не бива да влизат в никакъв, ама в никакъв друг отвор, освен в този на кофата за боклук:

кристали срещу безплодие, парфюм, който подобрява паметта (и действа като антибиотик!), етерични масла, които помагат при депресия и мигрена и, забележете: МЪГЛА ЗА УСПОКОЯВАНЕ НА ДЕЦА!

Още миналото лято сайтът на Полтроу Goop беше погнат от неправителствената организация Truth in Advertising (TINA.org), която се бори срещу фалшивата реклама. Организацията заяви, че е провела разследване (изобщо не искаме да си представяме как е протекло), според което продуктите и насърчаваните от сайта практики имат измамен за здравето ефект.

В същото време Goop публикува официално писмо, в което посочи, че най-опасната практика всъщност е пренебрегването на вярата, която жените имат в алтернативните здравословни продукти...

Популяризирането на неортодоксални терапии за красота и здраве обаче не свършва с Полтору. Брандът WelleCo на бившия супер модел Ел Макферсън също продава уелнес глупости от години (срещу 200 евро може да се сдобиете с буркан със зелен прах, който поддържа алкално-киселинния баланс в тялото ви, например).

Самата манекенка пък обяви през 2010 г. своята невероятно умна рецепта за красота: консумация на прах от рог на носорог.

Стана ѝ малко неудобно, когато природозащитници ѝ напомниха, че носорозите са застрашени от изчезване. И ѝ се наложи да се извини, че не е сметнала правилно цената на красотата.

Колкото до 45-годишната Полтроу, тя явно е изморена от цялата псевдонаука, която стои зад марката ѝ. Миналото лято призна в телевизионно предаване, че и самата тя понякога е объркана от нестандартните практики, които популяризира, и в крайна сметка изпусна репликата: "Не знам за какво, по дяволите, говорим!"

И ние, и ние.

Още по темата:

Какво научих от майките на София

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross