fbpx
Жените могат всичко

Победа за майките на деца с увреждания - Законът за личната помощ бе приет

6 декември 2018

Днес парламентът прие окончателно промените в Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Инициативата за него е на майките на деца с увреждания, които обявиха, че прекратяват протеста "Системата ни убива" и премахват палатковия лагер пред Народното събрание.

Новият нормативен акт ще влезе в сила на 1 януари 2019 г., а лична помощ по него ще се отпуска от 1 септември догодина. За следващата година социалното министерство ще разполага 437 млн. лв. за политики в помощ на хората с увреждания.

Право на помощ по новия закон ще имат до края на 2020 г. възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ, а също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% без чужда помощ.

Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите, ще зависят от степента на увреждането, определена в ТЕЛК – от 15 до 168 часа месечно.

Заплатите на личните асистенти през 2019 г. ще е равна на минималната, а с годините ще се увеличава. За 2020 г. ще е минималната заплата, умножена по 1,2.

По темата:

Една от майките зад протеста „Системата ни убива“: Искам синът ми да има работа!

Валери и кресливите жени

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross