fbpx
Новини

Премиерът плакал заради емигрираща майка на дете с увреждане

19 април 2018

В деня на Шестия национален протест в подкрепа на хората с увреждания, 18 април, Красимира Обретенова, майка на дете с увреждане и една от най-активните участнички в социалната ни кауза Оле Мале, сподели в телевизионен репортаж на Nova TV, че е взела решение да замине в Холандия, за да даде шанс за по-добро бъдеще на своята дъщеря.

Това е моята форма на протест. Не мога да направя абсолютно нищо повече. Проблемът не е в уврежданията на децата ни, проблемът е в системата.“, казва тя и за първи път от 15 години не се готви за протест, а да напусне държавата, която не реагира адекватно на нуждите на хората с увреждания. „Аз не искам повече да участвам в издръжката на тази негодна администрация.

Отново от Nova TV разбрахме, че по-късно същия ден на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов се изказа по случая, сподели, че е „ревал“, докато е гледал репортажа и настоя за проверки, наказания и уволнения:

Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина – този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах”, казва Борисов.

Красимира Обретенова обаче намира думите на премиера за обидни и снизходителни и настоя за извинение:

Бих помолила премиера да ми се извини лично на мен и в мое лице и на всички родители на деца с увреждания за това, че си позволи такова снизходително отношение. Защото „тая майка” се ветрее 13 години по медиите заедно с детето си и не изпитва върховно удоволствие от това.“, каза тя от летището, преди да замине за Холандия.

Това обаче далеч не е единственият подобен случай. Трябва ли всички родители и техните деца с увреждания да напуснат страната, за да се задейства системата?

Протестиращите настояват за реформа, приемане на Закон за личната помощ, адекватна финансова подкрепа и възможност за интеграция в обществото. За реализация на Плана за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и подписването на факултативния протокол към Конвенцията.

Те искат изчерпателен електронен регистър на децата и възрастните с увреждания по заболявания; въвеждане на индивидуална оценка на потребностите както за децата, така и за възрастните; достъпна среда; достъпно и качествено здравеопазване; достъп до образование, до терапия и рехабилитация, както и реформа в медицинската експертиза.

Действащият Закон за интеграция на хората с увреждания е остарял и нефункционален, средствата, които получават хората с увреждания не се разпределят правилно и трябва да се осигури държавна подкрепа за всякакъв вид помощ, като рехабилитатор, логопед и др. Необходима е и лична оценка на потребностите на хората с увреждания, тъй като всеки човек е с индивидуални нужди.

Припомняме ви и едно интервю с Красимира Обретенова, направено от Майко Мила! точно преди 1 година, по време на Петия национален протест на хората с увреждания.

А ето и какво каза Красимира Обретенова преди няколко месеца, отбелязвайки първата година от раждането на инициативата ни ОлеМале!

Пожелаваме на Красимира попътен вятър, по-добър живот и сили!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross