fbpx
И аз съм човек

По-малко оповръщани седалки, повече щастливи пътници

23 септември 2017

И вашето детенце ли започва да повръща още преди да сте стигнали до първия светофар? Ако да, четете и записвайте как да сте подготвени следващия път, когато решите да се качите в колата с децата, което може би ще е още днес!

Позивът за повръщане и виенето на свят по време на движение може да отключи на всяка възраст и засяга около половината от всички деца. Дали се случва в кола или лодка, в самолет или на параход, причината е една и съща.

Очите на детето и вътрешното му ухо усещат как се движи и предава тази информация на мозъка. Проблемът възникват, когато има несъответствие между тези входящи съобщения (това, което експертите наричат "сензорно несъответствие"). Например, ако детето ви гледа филм в самолета по време на излитане, ушите му усещат движението, но очите му възприемат, че то седи неподвижно. Когато тези противоречиви сигнали се сблъскат, детето може да се изпоти, да му се завие свят, да го заболи глава и в някои случаи да му се гади и дори да повърне.

Някои деца усещат всяко движение и това причинява неприятни симптоми, а други имат висок праг на чувствителност и почти никога не им става лошо по време на път. Учените не знаят защо на едно дете му става лошо в кола, но в лодка, примерно, му е добре. Много лекари допускат, че може да е свързано с анатомията на вътрешното му ухо. Освен това, ако детето вече е имало неприятно преживяване, свързано с пътуване, то несъзнателно си припомня този случай при всяко ново пътуване и така неминуемо му става още по-лошо.

Всички страдащи от този проблем знаят, че един тип движение оказва повече влияние от друг. Бавното люлеене на голям кораб не е нещо, на което повечето от нас са свикнали, и затова този тип движение трудно се улавя от вътрешното ухо.

Въртележката на лунапарк обаче определено може да отключи симптомите, описани по-горе. Полетът без турбуленция обикновено минава без позиви за гадене, защото постоянната скорост и плавна промяна във височината и скоростта не дразнят вътрешното ухо.

С други думи, най-често на детето му става лошо, когато пътуването включва чести смени на платното, път със завои и често спиране и тръгване (например на път с много светофари).

Какво да правим?

Обърнете внимание на позата на детето

Сложете детето в столчето в средата на задната седалка, така че да има перфектна видимост на пътя. Кажете му да отпусне назад глава към облегалката и да не се движи много. Ако се чувства дезориентирано, кажете на детето да гледа в точка право напред. Ако има възможно, кажете му какво предстои на пътя – завой, изкачване, слизане, т.н. – когато мозъкът знае какво предстои, се подготвя сам. Именно затова на шофьора рядко му става лошо по време на път.

Оставете екраните настрани

Макар дигиталните устройства, на които до безкрай се върти анимационно филмче, е едно от почти задължителните екипировки на родителя по време на път, експертите казват да ги оставите настрана, докато се движите, защото са една от основните причини на детето да му стане лошо. Образите от филмчето или играта (често бързо сменящи се кадри и ярки образи) причиняват извънредна мозъчна стимулация, която обърква възприятията на детето и в крайна сметка му прилошава. Четенето може също да причини объркване, защото очите на детето са фиксирани, докато ушите му долавят движението. По-добре му пуснете да слуша аудио книга или музика, или пък играйте с него на простички игри, тип „преброй колко сини коли минаха покрай нас“.

Планирайте кога пътувате

Ако е възможно, пътувайте във времето, когато детето спи. Да се пътува по тъмно е друга стратегия, тъй като елиминира повечето от визуалните стимулации. Другата ви опция е да тръгвате много рано сутрин.

Внимавайте какво му давате да яде по време на път

Ако му прилошава по време на път, може да се изкушавате да го държите гладно по време на път. Недейте! Празният стомах кара детето да се чувства още по-зле и стомашните сокове още повече го карат да му се повръща. От друга страна, внимавайте да не преяде. Детето трябва да е хапнало нещо преди да тръгнете – нещо лесно за смилане и храни, богати на протеини. Дайте му за десерт нещо с вкус на мента или джинджифил, тъй като те помагат за справяне с гаденето и успокояват разстроен стомах. Избягвайте да давате храни със силен аромат. Детето трябва да приема достатъчно вода – не безалкохолни или газирани напитки, а вода!

Следете го за симптоми

Ако детето каже, че започва да му става лошо, накарайте го да гледа през прозореца или напред в пътя. Изследвания показват, че ако то прави поредица от бавни, дълбоки вдишвания, и има достатъчен приток на свеж въздух, позивите намаляват. Ако гаденето се усили, отбийте колата. Оставете детето да почива със затворени очи, докато симптомите изчезнат. Ако му е топло, съблечете го и обтрийте кожата му с мокра кърпичка.

Спирайте по-често по време на пътуването, за да се раздвжат всички пътуващи. Ако детето е достатъчно голямо, може да му дадете да дъвче и дъвка.

Пожелаваме ви лек път и по-малко оповръщани седалки!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross