fbpx
Психично здраве

„По-добре обичай“ - кампанията, която помага на зарязани от гаджетата тийнейджъри

23 ноември 2023
разделящи се тийнейджъри

„Добре, ще го направя. Официално ще изтрия бившия от всичките си акаунти“, казва млада жена, гледайки в телефона си. После се приближава и прошепва „Продължавам“. Кадрите са от видео, направено от правителството в Нова Зеландия, което утвърждава универсалната истина, че „раздялата е гадна“. Видеото е част от необичайна кампания, която оказва подкрепа на тийнейджъри и млади хора, които са зарязани от гаджетата си. 


Кампанията се казва Love Better и е на стойност около 4 млн. евро. Тя е поръчана от Министерството на социалното развитие, за да помогне на тийнейджъри и млади хора да се възстановят от раздялата и да сведат до минимум вредата във връзките си. Програмата има пробен срок от три години. 

Кампанията е в резултат на проучване, което твърди, че това е един от ключовите проблеми на младите хора. „Над 1200 младежи ни казаха, че се нуждаят от подкрепа, за да се справят с ранни преживявания на любов и нараняване, а раздялата беше идентифицирана като често срещано предизвикателство“, казва новозеландската бивша министърка на младежта Приянка Радхакришнан, която понастоящем е министър, отговарящ за въпросите на хората с увореждания, за общността и доброволческия сектор, както и за етническото разнообразие.

Отвъд „нормалната“ болка от раздялата

Според Министерството на социалното развитие 68% от участниците в проучването са преживели нещо „отвъд „нормалната“ болка от раздялата“. 55% от хората пък не вярват, че могат да прекратят връзка без проблеми. Един от всеки шест обаче се е изправял не просто срещу емоционална болка, а срещу физическа.

„Търсим автентичен начин да вдъхновим хората да изградят собствената си сила, самооценка и устойчивост“, казва още Радхакришнан. Тя отбелязва, че подходът на кампанията Love Better, който използва социалните медии и създава общност за справяне с въздействието на раздялата, не е изпробван преди. Използват се реални кадри на хора, които говорят за раздялата си, и то без предварителен сценарий. Освен видеа, има статии и подкасти. И съдържанието обхваща всички социални платформи, които се използват от тийнейджъри и млади хора.

„Това става нелепо и излиза извън контрол. Трябва да спя през нощта. Трябва да го преодолея. Да изтрия“, казва друг млад човек, който се буди рязко. Докато се бори с телефона си, гласът зад кадър казва: „Общност от наскоро зарязани, които помагат на други наскоро зарязани, за да може болката да остане малка, а не да се превърне в Голямата болка“.

Разбери чувствата си

Част от кампанията, която използва мотото „Разбери чувствата си“, включва специална телефонна, текстова и имейл линия за помощ за млади хора, преминаващи през раздяла, управлявана от Youthline. Това е организация, посветена на подкрепата на хора на възраст между 12 и 24 години. Youthline получава част от въпросните 4 млн. евро, за да разшири съществуващата услуга за горещата линия.

„Знаем, че може да има много негативни въздействия от раздяла, извършена по лош начин – както на лично ниво, така и на общностно ниво“, казва главният изпълнителен директор на Youthline Шей Роналд. Според него точно проблемите във връзката са една от основните причини младите хора да се свързват с линията за помощ.

„Обикновено има два подхода след край на връзка. Единият е да мразиш бившия и да го отрежеш отвсякъде. Другият – да блокираш всички чувства, да станеш безчувствен. Затова е добре да се показва, че е съвсем нормално да имаш и други чувства и че има начини, по които можеш да се справиш с тях здравословно. Още повече интернет и социалните медии вкарват уникална и сложна динамика в разделите“, казва директорът на Youthline по клиничните проучвания Джо Мадсън.

Те Аоререкура

Кампанията Love Better има и друга, доста по дългосрочна идея. Тя е част от по-широката национална стратегия за премахване на насилието, която носи името Те Аоререкура. „Нова Зеландия има срамна статистика за семейно и сексуално насилие. Имаме нужда от новаторски подходи, за да прекъснем цикъла. Ако подкрепим нашите тийнейджъри и млади хора по време на тези формиращи преживявания, можем да променим положително начина, по който подхождат към бъдещи взаимоотношения. Или поне такава е надеждата ни“, казва Радхакришнан. 

Според Министерството на правосъдието всяка година новозеландската полиция разследва повече от 100 хил. случая на семейно насилие. През 2020 г. полицията е получила 9723 сигнала за сексуално насилие. Около половината от хората, съобщили за престъпление със сексуално насилие, са били на възраст под 18 години по време на инцидента.

Те Аоререкура стартира през декември 2021 г., като периодът ѝ на действие обхваща следващите 25 години. Програмата работи едновременно по 40 различни направления. 

Целта ѝ са шест поколенчески промени

  • Здравословно щастие – взаимосвързана екосистема, където здравето е в центъра
  • Мобилизирани общности – колективни решения и общностна подкрепа
  • Обучени, компетентни и устойчиви работници – за да виждат проблемите още в зародиш и да знаят какъв е най-добрият начин да се справят с тях
  • Ранна превенция – работа навреме, за да е сигурно, че няма да се стига до семейно насилие и сексуално насилие
  • Сигурни, достъпи и интегрирани реакции – промяна на социалните норми така, че да не се толерира насилието, токсичната мачовщина, сексуалната доминация
  • Увеличен капацитет за лечение – лечение, възстановяване и възвръщане на нормалните усещания и отношения, които са изличени след детската травма от свидетелство на семейно насилие и/или сексуално насилие.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross