fbpx
И аз съм човек

Помощ, майка ми има Фейсбук!

4 април 2017

Когато ние бяхме малки, социалната мрежа беше пейката пред блока или бистрото пред Пощата. Днешните деца живеят в друг свят и ние, някогашните деца на майки без Фейсбук, трябва да разберем какво им е на нашите майки с тоя ми ти интернет днес.

Не може да им се сърдим за това, че в опита си да проумеят и да свикнат със социалните мрежи, понякога се провалят с гръм и трясък и ни правят за смях.

Опитахме се да съберем в кратък списък случаите, в които ни се иска по-възрастните ни родители да нямаха достъп до Фейсбук!

Тагват ни ВЪВ ВСИЧКО.

Понякога ни тагват в случайно попаднал им пост за здравословна храна, друг път под безумна новина за извънземни, които живеят в канализационната мрежа на Бургас, или пък в коментар под спор за ваксини (с думите „ГОСПОДИ! ЕТО ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СИ МИЕТЕ РЪЦЕТЕ ВИНАГИ! ИНАЧЕ ГРИП ИЛИ ПО-ЛОШО – СПИН!“). Заради това от Фейсбук са измислили настройката за преглед на таговете преди публикуване.

Коментират под абсолютно всяка снимка, която публикуваме.

Обикновено коментарът няма нищо общо със снимката, например питат дали внучето е оздравяло, дали още има промоция на шунка в Лидл или захванало ли се е индришето, което леля Веска ни прати.

Публикуват наши снимки от 7-ми клас, от които ужасно много ни е срам.

Да, може и да сме си мислили, че сме унищожили всички снимки от гимназията, но мама винаги пази на скътано място срамен спомен от бала, първата подстрижка за училище, как заспахме на плажа и изгоряхме на половин лице или вечната класика с пионерската шапка и шалче. Сега съжаляваме, че ѝ подарихме за Коледа смарт телефон, защото ако си беше останала с Нокиата с копчета, нямаше да може да дигитализира причините да искаме друга самоличност и мъжът ни да ни гледа с укор „Ама ти нали каза, че си била готина в 9-ти клас?“...

Те не разбират всички менюта и полета в социалните мрежи.

Харесват собствените си статуси, пишат собствен статус на чужда стена по погрешка, тагват грешния човек на някоя снимка, използват полето за писане на статус във фейсбук вместо Гугъл и така нататък.

Опитват се да са в крачка с „младите“.

Опитват се да ползват емоджита и хаштагове, но поради неправилен диоптър често публикуват ако вместо кекс или #така #се #оливат с #хаштаговете, #че #нищо #не #им #се #разбира.

Споделят твърде много, пред твърде много хора, твърде често.

Попадат някакси в някоя страница и воала: „Аз съм майка на 3 дъщери. Първата ми дъщеря (тагната) се омъжи в Лондон миналата година, втората не иска сватба с (тагнат), а третата (тагната) е бременна, но май (тагнат) не иска да се женят...Мъжът ми (тагнат) е против такива отношения...“ Добър повод ние и онези три дъщери да си сменим телефона, да си спрем интернета и да се преместим да живеем в Тутракан под фалшиво име.

Дебнат ни.

ВСИЧКИТЕ ни нотификации са от майките ни, които харесват всичко, което някога сме изплюли във Фейсбук, Туитър или Инстаграм.

Сега тагнете майките си, ако имат фейсбук, или, за Бога, направете на жената профил,  та да опровергаем горния списък!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross