fbpx
Животът с деца

Полша затвори 13 стаи за бягство след смъртта на 5 момичета в една от тях

7 януари 2019

13 от. нар. escape rooms в Полша са затворени от властите заради пропуски в сигурността, а премиерът призова хората да докладват за такива нередности на пожарната и полицията, съобщава The Guardian.

Мерките в страната се предприемат, след като в края на миналата седмица пет 15-годишни момичета загинаха при пожар в една от тези игрални зали в град Кошалин.

Аутопсиите показаха, че момичетата са починали от вдишване на въглероден окис. Млад мъж, който също е бил в стаята, е бил приет в болница с изгаряния.

В Полша има над 100 разновидности на escape rooms - популярен начин на забавление в много европейски градове, включително в София, и то не само сред тийнейджърите, но и сред възрастни хора, включително за празнуване на рождени дни и фирмени партита.

Голяма част от обектите се намират в частни къщи и апартаменти, като целта на играта е хората, затворени в една стая, да разрешат загадка или да се справят със серия от предизвикателства за определено време, за да могат да излязат. Темите на игрите варират и включват и хорър сюжети за усилване на адреналина при бягството.

Залата в Кошалин се е намирала в частна къща, в която 15-годишните момичета са празнували рожден ден. Тя не е разполагала с път за евакуация, съобщи началникът на полската пожарна служба Лешек Суски.

Пожарникарите открили телата на жертвите, след като загасили пожар до заключената стая.

Според прокурори пожарът вероятно е бил причинен от изтичане на газ близо до котела на отоплителната станция.

Началникът на полицията в Полша Ярослав Шимчик пък каза, че други посетители на стаята са публикували на сайта

ѝ и преди това критични забележки относно безопасността, но местните власти не са били уведомени.

Вчера бе съобщено, че 28-годишен мъж, един от собствениците на ескейп стаята, е обвинен в непредумишлено убийство, тъй като не е осигурил адекватна отоплителна система и аварийни изходи. Адвокатите на обвиняемия казват пред полските медии, че собственикът е съкрушен от смъртта на момичетата и е изказал съболезнования на семействата им, но също така е отрекъл всякаква небрежност или злоупотреба.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки, заедно с началниците на пожарната служба и полицията, са провели в неделя среща, на която са били обсъдени начини за подобряване на безопасността на подобни места за забавление.

В рамките на три дни повече от 200 от 1100 полски escape rooms са били проверени, като в много от тях са установени редица пропуски в безопасността и сигурността, които трябва незабавно да бъдат поправени. Властите обаче са разпоредили окончателно закриване на 13 от тях.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross