fbpx
Животът с деца

Повече бащи трябва да четат приказки на децата си

24 февруари 2018

Всички знаем колко е важно четенето от най-ранна възраст. А преди детето да се научи да чете само, родителите му четат за лека нощ, за да опознава то света, да се развива въображението, любопитството, концентрацията и като цяло мозъкът му. Не сме сигурни защо е така, но при разпределението на дейностите, разказването на приказки много по-често се пада на жената. Оказва се, че много повече майки (над 70%), отколкото бащи, четат на децата, въпреки че вече много мъже активно се включват в домакинството и задълженията покрай родителството. Това прави впечатление на едни хора от Великобритания и те се захващат с кампания, която има за цел да промени нагласите и да включи повече татковци в четенето и разказването на приказки за лека нощ.

Джордан Лойд Буки, авторка на образователния сайт Zoobean, и Том Бърнс от организацията The Good Men Project са измислили инициатива, с която да покажат един от най-добрите подаръци, които един баща може да даде на децата си – четенето. Идеята на кампанията е да насърчи татковците да четат заедно с децата си и да поздрави тези, които вече го правят.

И двамата със съпруга ми имаме ангажимент да четем често на децата си, но преди няколко месеца забелязах, че основно аз чета приказките преди лягане“, разказва Буки. „Не че в този момент той си почива на канапето или си чете вестник, напротив. Не, обикновено по същото време той вдига масата и почиства след вечерята и върши други домакински работи. Просто се оказа, че всеки път само аз четях.

Оказало се, че това се случва в повечето семейства – макар и майката, и бащата да са дълбоко ангажирани и мотивирани да се занимават с децата, поделят си домакинските задачи и грижите около децата, се оказва, че четенето на приказки си остава традиционно занимание на майката.

В подкрепа на думите си авторите на кампанията показват и резултати от проучване, правено от Британската благотворителна организация Booktrust, според което само 13% от бащите четат на децата си.

Защо да четем на децата е важно?

Най-малкото, заради десетките проучвания (едно от които на Националния център по образователни изследвания на Великобритания), които казват, че четенето на децата често им помага да развият базисните си знания за смятане и грамотност.

Буки разказва, че нейният баща ѝ е чел приказки, както и на двете ѝ сестри, но освен това е бил и страхотен разказвач на приказки, които сам е измислял. Очевидно има повече от един начини да повишим грамотността на детето, освен четенето на книга по традиционния начин – като приказка преди лягане.

На въпроса какви са обичайните препятствия за един татко да чете на детето си, Буки посочва очевидното – лудницата и умората в края на деня, когато единият родител се прибира от работа и битовите въпроси стават въпрос на оцеляване – родителите трябва да свършат адски много неща преди лягане. Този график създава трудности, особено при младите и работещи родители, които, за да смогнат с всичко, свикват с режим, в който почти никога няма време за четене на книги.

В идеалния случай създателите на кампанията се надяват двамата родители да си поделят поравно четенето на приказка за лека нощ.

Ако искате да разберете повече за кампанията, посетете сайта Zoobean и търсете в интернет #DadsRead. И вие можете да се включите, като споделите снимка на вашия четящ татко в  Instagram или Twitter и добавете таг #DadsRead.

Дори да не споделите вашата история или снимка, най-важното е да превърнете във всекидневен ритуал четенето на книжка на вашето дете още от най-ранна възраст. Всяка минута, прекарана в четене, е инвестиция в образованието на детето ви.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross