fbpx
Жените могат всичко

Повелителката на комуникацията

13 юни 2018

Днес в рубриката ни „Жените могат всичко“ представяме една жена, която прави... каквото си иска! Тя се зове Ружа Загорска и вече 18 години се занимава с връзки с обществеността и комуникации, изпълнителен директор е на Site Media, ръководи млад екип и истински обича това, с което се занимава. Може и 25 часа на ден да работи, но е щастлива, че има възможност да работи за клиенти и проекти, които харесва и в които истински вярва. Вижте какво разказа тя за себе си и какви съвети дава на тези, които търсят своя път в комуникационния сектор, а и като цяло в живота.

------

Името или както се казваше навремето в чатовете asl, pls.

Ружа. Никога не съм имала нито прякор, нито галено име.

Разкажете на накратко за заниманието си. Какво работите, какво ръководите? През ум не ни минава, че не ръководите нещо.

Ако мога да обобщя – правя каквото си искам! Наистина за мен е много важно да харесвам и да вярвам в това, което правя. Смятам, че това е много важно и за бранша, в който работя – комуникациите. Затова съм изключително щастлива, че имам възможността да работя за клиенти и проекти, които харесвам и в които истински вярвам. Аз съм доста прагматичен човек и винаги искам да имам отговор на въпроса „Защо“, дори и той да е „Просто защото искам“.

Вече близо 18 години се занимавам с връзки с обществеността и комуникации. А в момента ръководя екип от много готини млади хора, които имат страхотен потенциал и вярвам им предстои много успешно бъдеще като ПР специалисти. И, разбира се, се надявам аз да им помогна да се развият максимално добре.

А какво образование имате? Това е въпрос, който задаваме, защото установихме, че образованието понякога няма нищо общо последващото развитие на човека.

Е, и моят случай е такъв! Имам доста дипломи и непрекъснато продължавам да се развивам и да уча, но когато някой ме попита къде съм учила, винаги първо-сигналният отговор е „Аз съм СМГ-ейка!“. Това никога няма да се промени, защото наистина вярвам, че в този период един човек се развива най-много и знам колко много аз съм получила от гимназията. Най-вече, защото ме научи да мисля!

А иначе, аз съм финансист по образование със специализация „Банково дело“. Имам следдипломна квалификация „Маркетинг и комуникации“ и куп други специализации в областта на „Управление на проекти“. А следващото, което искам да уча, е „Управление на иновации“, но не знам кога ще намеря време и за това.

Разкажете за един свой ден. Излизате ли лакирана и фризирана от вкъщи или нахлузвате маратонки?

Уф, това с лака и фризурите хич не е моето амплоа. Но виж маратонките – да! Денят ми е доста динамичен, но по-скоро в посока на управление и изпълнение на множество различни задачи, отколкото като движение. А за да наваксам с движението сутрин започвам с йога, след което отварям компютъра. Към 9:00 започва да звъни и телефонът и не спира поне до 19:00. Средно на ден провеждам над 40 разговора. А когато не говоря по телефона, в повечето случаи отговарям на имейли. Затова много често определям себе си като оператор на имейл. До същинската ми работа, която се състои в планиране и създаването на комуникационни стратегии, успявам да стигна чак след 19:00 и затварям компютъра в 23:00 най-рано. Това е едно доста опростено описание на моето ежедневие и може би на някой ще му прозвучи скучно, но уверявам ви никак не е. Има много динамика, много предизвикателства и ти дава възможност да срещнеш уникални хора.

Разкажете за добрите страни на работата си. Какво истински обичате в нея.

Обичам свободата, която имам. Обичам това, че ми дава възможност да развивам дори и най-лудите си идеи. Но най-много обичам хората, с които ме среща. Уникалното в нашата работа е, че всеки ден, непрекъснато общуваш с нови хора. За мен няма наистина нищо по-вълнуващо от това да срещна толкова широка палитра от различни хора, с техните характери, с техните истории и с техните мечти.

Разкажете за лошите страни. Не може да няма такива.

Всеки, който избере да се развива в сферата на комуникациите, трябва да е готов да работи 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Трябва бързо да се научи да работи и в движение, и на път, и по време на почивка и да превърне работата в част от ежедневието си. И затова е толкова важно истински да харесваме това, което правим.

Трудно ли е да си жена в някои професии? Подценявали ли са Ви някога? Гледали ли са ви като „женичка“ – с пренебрежение?

Във всяка професия, във всеки бизнес, във всеки проект има трудности. Те са част от играта и без тях няма да има и успехи. Но не бих казала, че трудностите, които съм срещала, са били продиктувани от това, че съм жена. Напротив, смятам, че жените даже по-лесно се справят с трудностите. По-лесно управляват по няколко проекта едновременно, по-ефективно комуникират, по-успешно намират изход при конфликт. Но пък за сметка на това мъжете са по-смели, по-решителни и поемат по-големи рискове. А както знаем, по-големият риск дава шанс за по-големите печалби. Според мен това са причините мъжете да са по-печеливши, а жените по-стабилни.

Случвало ми се е да ме подценяват, но не смятам, че причината за това е бил фактът, че съм жена. Но да те подценяват не е лошо, защото ти дава шанс да изненадаш опонента с много повече от това, което той очаква. А това определено е предимство.

Дайте съвет към момичетата, които сега започват да работят в рекламата и PR – a.

Съветът ми към всички млади хора, които тепърва избират в каква сфера да се развиват, е да стажуват. Не да се стремят и да искат веднага да започнат да работят, а да си отделят време и да направят колкото може повече стажове в различни компании, различни сектори и различни професии. А след това да решат кое най-много им допада и да насочат усилията си в тази посока. Това е безценно и наистина ще ви е много полезно, за да изберете професията, която най-много ви харесва и ще ви кара да очаквате всеки нов ден и всяко ново предизвикателство с нетърпение.

Три качества, които свързвате с успеха.

Мислете! Задавайте въпроси и търсете отговори. Това е пътят към успеха. Не се страхувайте да спрете да се огледате и ако видите, че сте в грешната посока, да се обърнете и да тръгнете в правилната. Дефинирайте ясни и измерими цели, така ще ви е по-лесно да се фокусирате върху тях. И най-важното – никога не правете нещо, ако нямате отговор на въпроса „Защо?“.

На второ място, за да си успешен трябва да не преставаш да учиш. Всеки ден трябва да се развиваш и да не спираш да надграждаш умения си и да усвояваш нови, да обогатяваш знанията си и да придобиваш нови.

И на трето място трябва да можеш да управляваш ефективно времето си. Това е най-критичният ресурс, който не можеш да закупиш или да заемеш от банката. И единственият, който не можеш да си върнеш след изчерпването му.

Кои са най-важните елементи в семейния живот, които биха помогнали на една жена да се справи с професионалните предизвикателства.

Спокойствие! За да бъде един човек успешен с работата си, той трябва да намира спокойствие вкъщи. И това не важи само за жените.

И тъй като сме жени и сме се събрали, не мога да не ви попитам за любимия ви певец, любимия ви филм, актьор и книга.

Като типичен представител на зодия Близнаци не бих могла да определя само по един фаворит. Ще се опитам да ги сведа до три. Певци: Стинг, Роби Уилямс, U2; филми: Изкуплението Шоушенк, Феномен, Красив ум; актьори: Джони Деп, Шон Пен, Хю Джакман. А при книгите ми е съвсем трудно, затова ще споделя тримата най-любими автори: Дж. Д. Селинджър, Уилям Уортън, Кърт Вонегът.

Как могат хората да се запознаят с постиженията ви, да ги видят, да ги пипнат?

Всеки, който иска да се запознае с мен и това, което правим, нека да посети нашия сайт или да последва страниците ни във фейсбук: Site Media Bulgaria и The Site. Там ще научи последните новини около други наши клиенти. Там ще намери информация и за нас и нашите награди и постижения. А всеки, който иска лично да се запознае с мен, е нужно да посети някое от събитията в TheSite – нашето офис пространството, което развиваме като Community Center за комуникационната индустрия и където правим регулярни неформални събития и дискусии по актуални теми за сектора. А на младежите, които искат да се занимават с комуникации, препоръчвам да се пробват в нашата стажантска програма. Така ще имат шанс да станат част от нашето наистина вълнуващо ежедневие, наречено работа!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross