fbpx
И аз съм човек

Планетата ни е толкова скапана, че някои жени избират да нямат деца

15 февруари 2018

Темата за отказа на някои жени да имат деца е трудна и предизвиква много дискусии, в които неминуемо се стига до разговори дали това е етично, дали е форма на егоизъм или право на всяка жена да решава сама какво ще прави с живота и тялото си. В Майко Мила! вече сме публикували разказ по този въпрос - Когато една жена не иска да има деца, а наскоро публикувахме и текст с признанията на жени, които съжаляват, че имат деца - Съжалявам, че имам деца.

Днес обаче ще говорим за онези от нас, които решават да не раждат деца заради... климатичните промени. Да, истината е, че в екологично отношение планетата върви на зле и това кара много жени да се отказват съзнателно от това да имат деца - за да не ги обричат на живот в нездравословни и потенциално опасни условия.

************************

Промените в климата са истински, предизвикани са от човека и се влошават. През септември нивата на въглерод в атмосферата стигнаха необратими нива, за които учените ни предупреждаваха от години.

Това са лоши новини за нас и още по-лоши за евентуалните бъдещи поколения. А те ще поемат най-тежките последствия от метеорологичните промени, не ние. Поради този факт някои жени преосмислят идеята да имат деца.

Хариет Спарк, координатор социални медии и инструктор по гмуркане в Сидни, Австралия, е една от тях. „Работя в сферата на опазване на околната среда и всекидневно чета и научавам за безбройните проблеми пред света, като масовото измиране на коралите в Големия Бариерен риф.

Спарк се въздържа от репродукция по две причини: Не желае да бъде участник във вече съществуващото изчерпване на жизнени ресурси, като доведе още едно човешко същество на планетата и не желае да роди дете в свят, който намира за обречен. „Звучи драматично, но просто съм реалист.“, казва Спарк. „Начинът, по който живеем в момента, не може да поеме повече хора.“.

Стефани Уайс, писателка в средата на 40-те си години, базирана в Ню Йорк, също решава да не ражда от притеснение за заобикалящата я среда.

Преди години до мен достигна едно проучване“, споделя тя пред сайта Broadly, като има предвид изследването на двама учени от Орегонския Щатски Университет от 2008 г. „9 441. Това е количеството метрични тонове въглерод, които се добавят към атмосферата с всяко дете, което имате. Не може никога да го отнемете обратно. Това ме спря.“.

Същото това проучване поставя тези 9 441 метрични тона въглеродни емисии в перспектива – ако средностатистическата американска жена реши да рециклира вестници, списания, стъкло, пластмаса, алуминий и стоманени контейнери през целия си живот, би опазила околната среда от само 17 метрични тона въглеродни емисии.

И докато концепцията за въздържане от раждане на поколение заради трагичното състояние на света ни определено не е новост, групи като Conceivable Future са.

Неправителствената организация се стреми да „осведомява относно заплахата, която климатичните промени представляват за правото на репродукция“.

Обединяващият въпрос е: Как климатичните промени влияят на репродуктивните избори, които правят харата?“, казва Меган Калман, съоснователка на Conceivable Future. „Този въпрос вълнува много голям брой хора“.

Чрез местни групи и международна подкрепа организацията се надява да отвори дискусия за жените навсякъде. „Даваме пространство за всеки да изследва това много лично, но и политическо решение, тъй като е пряко свързано с техния собствен живот.“, казва Калман.

На събитията, които Conceivable Future организират на различни локации, публиката е разнородна. „Някои хора са убедени, че няма да имат деца, други са отдадени на това да имат, а има и такива, които още не са решили“, споделя тя. „Понякога се събират много деца, доведени от майките си, на срещите“.

Решението дали да имаш дете не е лесно за една жена. И все пак може да реагират на аргумента, че въздържанието от репрродукция е най-добрият избор за околната среда.

Много по-вероятно е младите жени да приемат това насериозно и да видят посланието като окриляващо“, казва Травис Рийдър, изследовател в Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics.

Младите мъже, добавя той, е много по-малко вероятно да се въздържат от това да имат поколение.

За всички тези години преподавателска дейност, броят на мъжете, които изведнъж са променили позицията си, е изключително малък. Те открито заявяват мнението си. Мисля, че доста от мъжете съзнателно или несъзнателно допускат, че винаги ще имат възможността да създадат семейство, след като някой друг върши по-голямата част от труда“.

Тази мъжка арогантност е позната и на Уайс: „Предимно мъже в личния ми живот и онлайн ми казваха, че съм себична да взема такова решение. Бях в сериозна връзка с партньор по времето, в което взех това решение. Дори не бяхме стигнали етап, в който да обмисляме създаването на поколение, но той все пак оспорваше решението ми. Смяташе, че не съм права в етичния контекст – че съм егоист“.

Уайс смята, че взима прагматично, морално решение – светът не може да поеме повече, затова тя няма да въвежда нов живот в него. Иронията в това, че бившият ѝ приятел я нарича „егоист“ не я сломява. „Мъжът дори не се замисля за решенията, които една жена трябва да вземе за кариерата и за тялото си“, споделя тя.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross