fbpx
В двойката

Пичове, жена ви не ви е прислужница!

10 юни 2020

И друг път сме говорили каква е разликата между майката и домакинята, но обикновено чуваме женската гледна точка. А сега един мъж се включва в този вечен като света разговор за жената домакиня, майка и впрегатно животно, като се опитва да обясни на себеподобните си, че вкъщи чистим (и не само!) всички и че майчинството и гледането на дете вкъщи изобщо не означава домашна прислуга. Ето какво има да каже на всички мъже Клинт Едуардс - съпруг и баща на три деца.


Преди време майка ми ме попита дали ме притеснява, че съпругата ми не поддържа дома особено подреден. Моят отговор: не съм сключил брак, за да имам чиста къща, а защото вярвам, че тя е човекът, с когото мога да прекарам живота си. Изненадващо майка ми се съгласи с мен.

И когато споделих тази история във Фейсбук започнаха разни мъже да ми пишат с въпроси дали жена ми си гледа детето вкъщи, или ходи на работа.

Писал съм милиони пъти за разхвърляни къщи, равно разпределяне на домашните задължения, партньорство и помагане. И всеки път, без изключение, има кой да ми пише и да ме пита дали жена ми си гледа децата вкъщи, или не. Обикновено неговата жена го е тагнала под моя пост, а пък той търси боеприпаси за следващ скандал. Иска му се да намери нещо, което да навре в лицето на съпругата си, а тя да каже: "О, да, прав си. Проблемът е в мен. Ще се променя. Благодаря ти, че ми обърна внимание за това".

Е, момчета, щом е чак толкова важен въпрос ето го и отговора ми.

От време на време съпругата ми работи извън дома ни. Друг път е била студент или по майчинство. Понякога аз съм ходел на работа или съм бил студент, или съм бил в отпуск по бащинство. Понякога сме всичко това накуп.

Но, честно, без значение от ситуацията ни, и двамата сме отговорни за почистването на дома ни.

Факт.

А това, че питате дали "работи", или е "по майчинство" ми говори, че всъщност изобщо не цените огромното време, стрес, часове и посвещаване, които се изискват, за да си родител, грижещ се за децата вкъщи. Когато аз бях по бащинство, изчиствах под масата, и след десет минути отново ставаше мръсно. Карах децата да си прибират играчките преди лягане, и на сутринта, преди все още да съм станал от леглото, всичко вече беше извадено. Не мога да кажа за вашите деца, но моите правят изумителна бъркотия.

Това, което осъзнах, докато гледах децата вкъщи, е, че грижата за дома всъщност е сбор от милиони работи на пълен работен ден: иконом, възпитател, учител, медицинска сестра, шофьор, терапевт, готвач, училищен доброволец, квартален активист и още много.

Нека да стане ясно: да се грижиш за децата си вкъщи по цял ден Е работа. И то огромна. И е крайно време да го разберете.

Що се отнася до моя брак, връзката ни е силна. Аз съм убеден в това. И децата ни са здрави, щастливи и се справят добре в училище. Успяваме да си посрещнем нуждите и семейството винаги е на първо място. Децата ни разбират понятията за добро и зло и как да се отнасят с другите хора с уважение. Смеят се много, следват правилата ни и ги е грижа един за друг. Мел знае, че я обичам, и аз знам, че тя ме обича, и всичките ни три деца знаят, че ги обичаме.

И двамата приемаме, че нашият брак е партньорство във всичко.

Това е важното. Върху това си струва да се концентрира човек, нали?

Кътът с играчки на децата, изпрано, но несгънато пране, чинии в мивката... Тези неща са доста надолу в списъка ни с приоритети. Не се притесняваме за никое от тях.

Това не означава, че домът ни е зловонна дупка. Нямаме плъхове или хлебарки, но със сигурност къщата ни не е безупречна и не става за Инстаграм. Има всякакви нахвърляни неща по плотовете и играчки в хола. Но също така има топла и здравословна храна, а децата ни са чисти и спретнати.

И ние се грижим добре за тях.

Знам, че разни хора са ви казвали, че жената по майчинство има една работа и тя е да се грижи за дома. Знам го, защото и на мен така ми казваха като бях малък. Казвали са ми, че ако къщата не е чиста, майката не си е свършила работата. Съжалявам, човече, но това е тотално невярно. Да си родителят, който не ходи на работа, а гледа децата вкъщи, всъщност включва милион и една работи, събрани заедно. Ако търсите безупречен, 100% подреден дом като единствен признак за това, че родителят, останал да се грижи за децата, си върши работата, не търсите на правилното място и трябва да си пренаредите приоритетите.

Ето каква е работата, момчета: спрете да се притеснявате за дома и почнете да обръщате внимание на развитието на децата ви. Вижте колко са щастливи, вижте каква връзка имат с майка си. Може пък и да откриете, че имате разхвърляна къща и много щастливи и умни деца.

Не казвам, че ако домът ви е спретнат, не правите нещо както трябва. Казвам, че не бива да съдим някой родител, че предпочита да научи сина си да плува, вместо да чисти с прахосмукачка в хола. Не трябва да се гледа критично към жените по майчинство с разхвърляни домове, защото има много голяма вероятност да използват времето си доста по-мъдро.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross