fbpx
И аз съм човек

Писмо до една българка от Министерството на завръщането

8 септември 2018

"Докато много сънародници в чужбина се оплакват, че не са получили писмо от Министерството на завръщането, заело се със задачата да прикани емигрантите обратно в родината, аз получих такова", хвали ни се Дарина Рангелова. И ни разкрива съдържанието на това толкова чакано от хиляди българи зад граница писмо!


Докато много сънародници в чужбина се оплакват, че не са получили писмо от Министерството на завръщането, заело се със задачата да прикани емигрантите обратно в родината, аз получих такова.

Писмото от Министерството на завръщането го получих сега, докато съм в България.  Това е логично, защото едва ли знаят дори в коя държава живея.

Все пак се изненадах, че са ми открили адреса в България, не успяват обикновено. Ето, онзи ден си взех от една държавна институция две писма от миналата година и ми казаха, че “и те не знаят защо не са ми ги изпратили”.

Както и да е, това писмо го получих.

Рекох си, че не стига, че са разбрали, че съм в България за малко, ами и виж колко бързо са се спретнали да ме
убеждават да остана завинаги. Писмото се оказа, че не е баш за това, ама ме убедиха, де. Ето го и него.

Драга сънародничке,

Разбрахме, че сте се довлякла в България за ваканцията и искаме да ви поканим да се махнете колкото се може
по-бързо. Пренаселено стана от такива като вас. Не разбрахте ли, че през август нищо не може да свършите?

Служителят, дето знае какво да прави, днес излезе в отпуск, а пък този, дето утре ще се върне от отпуск, нищо
не знае.

Не стига, че сте дошла, ами сте довела и децата си. Ама... как може, бе. Искате да практикуват български език?
Ама, айде, моля ви се, няма нужда. Учете си ги там, в българските училища, тук всички градски лагери и
занимания са с изучаване на английски език.

А и, въобще, вие имате твърде много деца, цели три, и става страшна тарапана и много пречат. Вие сте свикнала да
си ги водите навсякъде, а то не може така - в градския транспорт може да нарушат комфорта на пътниците, в магазин
или аптека може да бутнат нещо и да го счупят, и продавачката ще трябва да чисти, нищо, че всичко е толкова просторно и измислено да е удобно за клиента.

Ама те, децата, не са клиенти, те са консуматори и ако може да им набавяте консумативите без тях. А и в парка
вашите деца много тичат и викат, а това не е добре за бабите на пейките. Децата тук само пречат. А и съседката извика полиция, че вдигате шум. Ами, да, само тук може да се вика полиция 58 пъти без причина и да не се санкционира телефониращият за щяло и нещяло. Нека си ви тормози, да видите на нас какво ни е.

А и какво да правите тук, като няма топла вода? Има профилактика и вместо да се махате, вие идвате. А то трябва
да се профилактира, къде се е чуло и видяло без профилактика. А като свърши профилактиката, ще спираме всичката вода, защото се ремонтира улицата.

В никакъв случай не искаме да оставате за постоянно, защото ще ви трябва ясла и училище, а места откъде? То не става така, като при вас - идвате и просто го записвате в най-близкото училище. Конкуренцията е жестока, защото тук образованието е на много високо ниво и си трябват изпити - колкото повече, толкова по-добре. Тука си има ред!

Както и в здравеопазването, така и съдебната система, социалната система и всичко друго е наред и работи като по часовник, а вие сега ще ми идвате да се възползвате без да сте си мръднали пръста.

Ще искате и да работите, пък ще вземе да поискате и да ви плащат. Я по-добре си работете там и пращайте пари
насам.

И сте решили да си подновявате документите баш сега и да правите опашки. Ама... правете си ги в посолството, също като тук, и те си имат ред, и всичко ще стане освен мнооого бавно, но и по-скъпо, щото... нали сте в чужбина.

Таксите не може да са еднакви за българите в България и българите в чужбина. А най-добре изобщо да не си  подновявате българските документи, защото на никого не му пука.

Че и искате да гласувате - откъде накъде? Та вие не знаете какво става тук, ще ми гласувате. Казахме ви вече, че не искаме да ви чуваме и виждаме.

А може би сте дошли да друснете едно хоро? Няма нужда. Не знаете ли за инициативата на МОН, с подкрепата на Външно министерство, Агенцията на българите в чужбина, Министерството на културата и дипломатическите представителства? Инициативата се казва “Розите на България” и на 11 май българите показаха своя патриотичен дух и единство, като в 25 държави танцуваха право хоро на публични и оживени места.

Ето, във Вашингтон, хорото е било пред мемориала на Томас Джеферсън. Така се популяризира българското, стойте си там и идете на мегдана да им покажете що е то право хоро, а не да ни се връщате.

Хайде, тръгвайте вече. Вземете и мартеници!

Още по темата:

Децата с двойно гражданство и голямото завръщане в родната чужбина

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross