fbpx
от 13 до 18 години

Писмо до дъщеря ми, която вече е тийнейджърка

7 февруари 2021

Какво бихте казали на тийнейджъра, който сте били, ако ей сега застане пред вас? Кристи МакКлейн знае точно какви са съветите, които ѝ се е искало да получи преди години, но не е успяла. Сега ги казва на дъщеря си с надеждата да са ѝ полезни.


Когато ти си тийнейджърка, картинката е съвсем друга. Аз минах през тийнейджърските си години както можех. И имаше много доброжелателни възрастни, които искаха да ме насочат в правилната посока, но често съветите им не бяха съвсем на място. “Бъди добро момиче.” “Стой далече от момчетата.” “Стига си се мусила.” “Не прави секс, преди да се омъжиш.” “Слушай родителите си.” “Прави каквото ти се казва.” 

Разбирах всеки един от тези съвети, казани с добро, но не бях много сигурна как или кога да ги приложа. Исках да имам отговор на въпроса “защо”, който стоеше зад всеки от тях. Отговорът, който обикновено получавах, беше “Защото така казвам”. Откакто мога да пиша, съм писател и винаги съм търсела по-дълбокото значение. На всичко. Трябваше да разбера “защо” за себе си и така и направих. 

Научих много уроци. Ако се бях вслушала във всички съвети, сигурно животът ми щеше да е друг и вероятно безкрайно скучен. По-долу следват няколко неща, които ми се искаше да знам по-рано. Ако мога да те науча на нещо, то би било да се уповаваш на тези неща и да ги възприемеш с цялото си същество.

Обичай се

Понякога сме толкова заинтригувани какво правят другите, че загубваме себе си. Остани концентрирана в себе си, в своите цели и в това, което те прави щастлива. Всичко друго ще си дойде на мястото, обещавам ти. 

Никога не говори с лошо за себе си. “Храни позитивното, остави негативното да гладува.” Негативните мисли се разпространяват като горски пожар и ще унищожат душата ти. Винаги се обръщай към себе си като към най-добрия си приятел. Човек сам учи другите как да се държат с него и ако говори снизходително за себе си, те ще направят същото. Знам, че не е нито правилно, нито честно, но такъв е животът. Колкото по-рано разбереш това, толкова по-добре.

Помня, че майка ми често ми казваше “Каквото и да се случва, дръж главата си изправена”. Тогава не го разбирах много добре. Сега да. В живота ти предстоят провали. Ще падаш. Тежко. И няма да е лесно да се изправиш отново, но нямаш друг избор. 

Ще се изправиш и ще се бориш, докато главата ти е високо горе. Често ще си единствената, която се бори на твоя страна, тъй като не всеки ще е наясно с битките ти, но това е нормално. Силна си и ще се справиш. И накрая, ако битката стане много тежка, помоли за помощ. 

Не се опитвай да угодиш на другите

Това е обречена кауза. Колкото и да се опитваш, няма да успееш. Освен това ще изгубиш себе си, докато се опитваш да угодиш на всички. Знаем, че щастието идва отвътре и всеки е отговорен за собственото си щастие. Няма нужда да носиш товара на другите.

Един ден може и да се събудиш и да се зачудиш защо хората не се стараят да ти угодят, както ти на тях. Ще си изтощена и огорчена. И може и да се откажеш да даваш каквото и да е от себе си, защото не получаваш нищо в замяна. В този случай, виж точка 1, обичай се и търси собственото си щастие, всичко друго ще тръгне оттам. 

Поставяй себе си на първо място. Като казвам това, нямам предвид да си егоист. Искам да кажа, че трябва да храниш духовното си благосъстояние и да не те е грижа какво си мислят другите за теб. Търси утвърждаването си вътре, а не отвън.

Отстоявай себе си и принципите си

Никога не се страхувай да казваш какво мислиш по важни въпроси и теми, свързани добро и лошо. Светът понякога е ужасно шумен и все някой ще се опитва да говори върху теб. Не забравяй, че си точно толкова важна, колкото и човекът до теб, и мнението ти има същото значение. Не позволявай на “шумното говорене” да заглуши духа ти. 

Важно ще е и да се образоваш политически и социално. Трябва да си наясно какво е мнението ти по тези въпроси, защото ценностите ти ще прелеят в отношенията ти и ще определят какъв човек си и какви хора ще допускаш в живота си. Никога не се страхувай да изразяваш мнението си и не позволявай на някой да те заглушава. Това, че си тиха не означава, че нямаш какво да кажеш.

Ако усещаш с цялото си същество, че нещо не е наред, вслушай се в това чувство

Много често реагираме физически, ако нещо не е както трябва. Доверявай се на това усещане. Не го пренебрегвай. И ако не си съвсем сигурна какво означава, почакай малко и ще ти се изясни. Когато игнорираш подобни емоции, обикновено животът те води по опасен път. 

Мисли за това като за начина, по който тялото ти иска да те предпази. На сърцето ти може и да му се спори, но по-добре слушай главата и интуицията си. И ако все още не си сигурна какво да правиш, говори с майка си. Има голяма вероятност да съм мислила по същия въпрос или самата аз да съм била в подобна ситуация.

Подкрепяй другите жени

Моментите, в които съм се чувствала най-зле, са били тези, в които съм унижавала някого. Много е лесно да мразим другите жени или да им завиждаме, защото ни се струва, че са по-такива или онакива. 

Но истината е, че всяка от нас се бори с нещо. Ако утре можеш да си смениш мястото с някоя друга жена, няма да искаш. Това си е нашият път и колкото и объркано да изглежда всичко, винаги е пълен с красота. Просто трябва да искаш да я видиш. 

Моментите, в които съм имала най-голям успех, са тези, в които съм подкрепяла други жени. Тази енергия се разпространява и преминава от един човек към друг. Ако ти е трудно да приемеш някоя друга жена, трябва да се запиташ защо. Да не би тя да има нещо, което ти нямаш? Повече ли се старае от теб? Спри да се сравняваш и запомни, че животът си е само твой. Колкото повече любов даваш на света, толкова повече ще се върне към теб.

Ти си достатъчна

Освен всичко друго, никога не забравяй, че си достатъчна. Спри да си казваш, че си много такава или онакава, или не достатъчно еди си каква. Това е рецептата за нещастие. Запали искрата в себе си без значение кой какво прави. Битките на другите са си само техни и не те касаят. 

Имаш толкова много да предложиш на света. Не позволявай на никого да унищожи това. А, повярвай ми, ще има хора, които ще се опитват. Ще виждат искрата, която носиш, и ще искат да си вземат от нея, защото си нямат тяхна. Не им я давай току-така. Бъди нащрек и установи ясни граници, с които да се предпазиш.

Трябва сама да се пазиш, защото няма да има кой да го прави вместо теб. Ти знаеш кое е правилно и кое не, моето момиче. Уповавай се на това и продължавай да светиш!


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross