Здраве

Пий си имуностимуланта и "дишай"

12 ноември 2018

След прекрасния текст Самостоятелни и свободни – как растат децата в германските ясли и градини, Деница Николова отново ни гостува, този път по темата за респираторните заболявания и отровния въздух.

Колко пъти сте водили детето си на лекар и сте излизали без рецепта за каквото и да е? На мен това в България не ми се е случвало. Затова много новодошли в Германия родители преживяват истински шок след първото посещение на педиатър.

Познават се по подобни постове във Facebook: “Мами, помагайте! Детето ми е с 38 градуса, а лекарят не му изписа нищо. Много съм разочарована от немските лекари.“ Или пък: „Момичета, тук дали мога да взема антибиотик без рецепта? Вече трети ден детето е с температура“.

Още от август започват запитвания какво да се даде, за да се засили имунната система…

Схващането в Германия е, че детските настинки и разболявания са в реда на нещата и спомагат за тренировката на имунната система. Затова никой не се бори с срещу тях с дебели чорапи, шалове, имуностимуланти, вестник с мед на гърдите или избягване на всяка цена на течение и студено.

Най-редовно могат да се видят боси деца в детската градина, дори и през зимата. За разболявания се броят температура, обриви, повръщане и/или разстройство. Никой не се бори срещу сопола, а кашлицата се смята за симптом, а не за болест (и то много след като е минал инкубационният период и която може да продължи дори и месец след болестта), следователно никой няма да върне детето ти от градина, ако му тече носът, нито ще ти се карат, ако детето ти кашля на детската площадка.

След настинка децата могат да се върнат на градина след като са били 24 часа без температура, без бележка от лекар.

Масовите препоръки са да се остави имунната система да си свърши работата, да се приемат течности (не е нужна храна, ако детето отказва), разходки на чист въздух и, за родителите, много търпение.

Освен капки за нос и антипиретик (с препоръката да се ползва само, ако температурата надвиши 38.5) друго досега не са ни давали. При последното ни посещение заради температура и болки в ушите, педиатърът каза, че вече и при ушни инфекции не бързат с антибиотик, понеже според опита им, те преминават за едно и също време без значение дали е приеман, или не антибиотик (в тези случаи взимат под внимание степента на инфекцията, преди да решат дали да дадат антибиотици).

В сравнение със спомените ми от моето детство, безразборното изписване на антибиотици в България, за щастие, намалява. Но сега масово се изписват и дават магическите имуностимуланти, без дори да е сигурно, че непрекъснатото стимулиране на имунната система в едно, иначе здраво дете, е безвредно.

Наскоро, на детската площадка разговарях с родители, чието, бягащо, викащо, катерещо се заедно с другите деца дете било диагностицирано преди няколко месеца със „срив в имунната система“.

Тази „диагноза“, естествено, служи, за да се продадат имуностимуланти на стойност няколкостотин лева. Престъпна дезинформация (като тази да ти каже гинекологът още в първия триместър на бременността, че си „твърде тясна“ за нормално раждане).

Напълно разбирам родителите, които искат само най-доброто за своето дете и са готови да за плащат скъпоструващи имуностимуланти, хомеопатия, частни уроци, английски език, компютърни кръжоци и математика от четиригодишна възраст.

В същото време обаче напълно игнорираме фактора, който оказва огромно влияние върху здравето и когнитивните способности: отровният въздух, който сме принудени да дишаме поне 5 месеца в годината. Всяка година.

Като биолог и фен на чистия въздух живо се интересувам от новите открития, свързани с вредите от неговото замърсяване. Някои от рисковете за здравето при вдишване на фини и ултрафини частици са:

- повишени респираторни симптоми (дразнене на дихателните пътища, кашлица или затруднено дишане; утежнена астма; хроничен бронхит, особено при деца; увеличена чувствителността към респираторни инфекции)

- рак на белите дробове

- и от по-скоро, сърдечни заболявания.

Все повече данни свидетелстват, че излагането на замърсен въздух може да увреди и мозъка. Изследване, проведено в Лондон между 130 хил. души, показва, че хората, живеещи в райони с най-високи нива на азотен диоксид, са с 40% по-висок риск от деменция, отколкото тези в райони с ниско замърсяване.

Скорошна публикация в PNAS пък установява, че дългосрочното излагане на замърсен въздух влияе негативно върху когнитивните способности при устни и математически тестове и има въздействие, равносилно на загубата на година от обучението.

Друг особено плашещ факт е, че мръсният въздух преминава в плацентата. Изследвани са 5 жени, живеещи в Лондон, непушачи и е установено наличие на частици сажди в плацентата на всяка бременна. Предишни изследвания показват, че жени, живеещи в замърсени градове, са по-податливи на проблеми с бременността.

За сравнение: България вече е осъдена за системно превишаване на дневните и годишни норми на замърсяване с фини прахови частици. Oглавяваме и класацията на държави с най-много смъртни случаи, свързани с качеството на въздуха според ЕАОС за 2014 г. В същото време според доклад на Европейската сметна палата София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление.

Може би, вместо да харчим пари за стимулатори за здраве и училищен успех, е време да премахнем доказания вредител. Да изискаме най-после ефективни мерки срещу мръсния въздух и да следим за изпълнението им. Безлихвени кредити за жилищна изолация и забрана на всички коли под Е4, подобряване на градския транспорт и велосипедната мрежа са първите, едни от най-лесно изпълнимите и абсолютно необходими мерки, ако не искаме и следващата година да тровим себе си и децата си.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross