Новини

Пет деца с морбили у нас

14 февруари 2019

Пет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи в предаването "Здравей, България" на NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, след като вчера бе съобщено за случаите на 37-годишна жена и дете на 3-години, чиито резултати се чакаха.

Вторият случай на 3-годишното дете e бил потвърден вчера в Националната референтна лаборатория, каза Кантарджиев. Детето е в Инфекциозна болница. "Не коментирам защо не е ваксинирано", допълни той.
По думите му вчера в лабораторията са доказани още три случая на деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев.

Другите два случая са на деца, които са на 3-4 месеца.

„Морбилито е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13-месечна възраст. Децата имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтната лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още проф. Кантарджиев. И поясни, че те пазят детето през първата година от неговия живот.

Проф. Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта.

"Ако си боледувал от морбили, имунитетът ти е за цял живот. Ако си ваксиниран на 13 месеца и на 12 години, имунитетът ти отново е за цял живот. Но, ако не си имунизиран и си карал морбили, след няколко години може да се развие неврологична симптоматика на базата на прекарана тежка морбилна инфекция. Виждал съм такива млади, красиви момичета, които са напълно слепи след прекарване на морбили", каза още проф. Кантарджиев.

Две болни от морбили деца са изолирани в инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев. С температура и неразположение, децата няколко дни са били лекувани от грип в детското отделение на болницата в Разлог и са били в контакт с поне 10 деца в детското отделение на болницата в града. Децата са в стабилно състояние.

„Едното дете вчера е било с температура, тази сутрин и двете деца са афибрилни, едното е с конюнктивит. Дано не се развият усложненията”, каза д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ „Иван Скендеров”.

Родителите не знаят дали децата им са ваксинирани срещу морбили. В Гоце Делчев последният случай на болно от морбили дете е бил преди десет години.

По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross